12 Mart Muhtırası nedir
ensonhaber.com

1960'lı yılların sonlarında Türkiye'nin çıkmazları, yeni bir askeri müdahalenin ayak seslerini duyurmaya başladı. 1969 seçimlerinden Adalet Partisi (AP), tek başına iktidar olarak çıktı.

Ancak, Demokrat Partililerin siyasal haklarının iadesi konusunda çıkan görüş ayrılığı partiden büyük bir grubun kopmasına neden oldu ve Demokratik Parti adıyla yeni bir parti kuruldu.

SİLAHLI EYLEMLER BAŞLADI

Bu bölünme hükümetin Meclis'teki oy oranını düşürürken, zayıf hükümetlerden yakınan kesimlerin eline de büyük bir koz geçmiş oldu.

Bu arada 1960'lı yılların ortalarında başlayan öğrenci hareketleri 1970'lerin başında nitelik değiştirmiş, çeşitli gruplar silahlı eylemlere başlamıştı.

Sendikalar için hazırlanan yasa tasarısına karşı 15 -16 Haziran 1970'de gerçekleştirilen işçi eylemleri de toplumsal huzursuzluğun bir başka göstergesiydi.

12 Mart Muhtırası nedir

DEVLETİN TEPESİNE MEKTUP

Huzursuzluk, AP'yi başından beri DP'nin devamı olarak görmüş olan Silahlı Kuvvetleri de derinden etkiledi.

70'lerin başında, Silahlı Kuvvetler reform taleplerini yüksek sesle ifade etmeye başladı ve kuvvet komutanlarının başbakana ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili uyarı mektupları göndermesi askeri müdahale söylentilerinin yaygınlaşmasına yol açtı.

MUHTIRA VERİLDİ

Darbe, 1971 yılında 12 Mart günü saat 13.00'da TRT radyolarından okunan muhtıra ile duyuruldu. Başbakan Süleyman Demirel istifa etti.

12 Mart Muhtırası nedir