Ayşe Şasa vefat etti

Ayşe Şasa vefat etti

Uzun süredir kanser tedavisi gören, yaklaşık bir aydır da yoğun bakımda bulunan Ayşe Şasa'nın 73 yıllık bereketli ömrü sabaha karşı son buldu.

Aramızdan ayrılan Senarist-Yazar Ayşe Şasa'nın Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınan cenaze namazına, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eski milletvekillerinden Süleyman Gündüz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak ile Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Şerif Mardin, Prof. Sami Şekeroğlu, Safa Önal, Yılmaz Atadeniz, Mesut Uçakan, Sevin Okyay, İskender Pala, Hasan Kaçan, Ulvi Alacakaptan ve Ahmet Yenilmez'in de aralarında bulunduğu çok sayıda yönetmen, yazar, oyuncu ve akademisyen katıldı. Cenaze töreninde Ayşe Şasa'nın kardeşi Aziz Şasa, taziyeleri kabul etti. Kılınan cenaze namazının ardından Şasa'nın cenazesi defnedilmek üzere Sahrayıcedit Mezarlığı'na götürüldü.

Ayşe Şasa vefat etti

Ayşe Şasa kimdir?

İstanbul'da 1941 yılında doğan Ayşe Şasa, şimdiki adı Robert Koleji olan Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nden 1960'ta mezun oldu.Senaristliğe 1963'te başlayan Şasa, 1980'li yıllarda geçirdiği ağır bir rahatsızlık sonrası sinema piyasasından 10 yıl boyunca çekildi. "Son Kuşlar", "Ah Güzel İstanbul", "Utanç ve Gramofon Avrat" gibi filmlere senarist olarak imza atan Şasa'nın, 1993'te sinemayla ilgili "Yeşilçam Günlüğü" adlı denemeleri yayımlandı. "Delilik Ülkesinden Notlar" isimli eseri Şubat 2003'te piyasaya sunulan Şasa'nın çok sayıda kitabı ve senaryo eseri var.

Ayşe Şasa vefat etti

Akıllı mısın yoksa deli mi yoksa hamlet mi?

Şasa dönemin ekonomik olarak oldukça güçlü ailelerinden birinin kızı olarak dünyaya geldi. Ayşe Hanım'ın kendi tanımıyla hayatının ilk yarısı "kâbus" gibi geçti. Çocukluğu ve ilk gençliği varoluşuna anlam vermeye çalışmakla geçen Şasa'nın sonraki yılları ise yaşadığı hezeyanları, buhranları atlatmaya ve yaşama tutunmaya çalışmaktan ibaret. Çocukluğundan itibaren ruhi sıkıntılar yaşayan Şasa'ya uzun zaman teşhis koyulamadı, hatta doktorları "Akıllı mısın deli mi, yoksa Hamlet misin" diye ona akıl sordular. Sonunda konan nihai teşhis; şizofreni oldu.

Ah güzel İstanbul

Ayşe Şasa'nın senaryosunu yazdığı, yönetmenliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı, başrollerinde Sadri Alışık ve Ayla Algan'ın oynadığı 1966 tarihli “Ah Güzel İstanbul" adlı filmden bir kare...

Ayşe Şasa vefat etti