15 Temmuz darbe gecesi Başbakanlık
AA

1

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin ilk bilgilerin alınmasıyla Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay ve bazı bakanları aradı. Bunun üzerine Oktay ve bazı bakanların geldiği Çankaya Köşkü'nde Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla kriz masası oluşturuldu.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NE SALDIRDILAR

Darbe girişimi sırasında Çankaya Köşkü ve çevresinde yaşananlar güvenlik kameralarına yansıdı. Darbe girişiminin başlamasının ardından, FETÖ'cü askerler, ele geçirilmesi planlanan ilk yerlerden olan Başbakanlık Çankaya Köşkü’ne tanklar ve helikopterlerle saldırdı.

15 Temmuz darbe gecesi Başbakanlık

15 Temmuz darbe gecesi Başbakanlık VİDEO

VATANDAŞ ENGEL OLMAYA ÇALIŞTI

Çankaya Köşkü'nün Atatürk Bulvarı'na bakan 1 No’lu giriş kapısındaki güvenlik kamerasına yansıyan kayıtlarda, elinde Türk bayrağı olan bir vatandaşın önce bayrağı sallayarak, daha sonra da yola yatarak, tank ve zırhlı araçların geçişine engel olmaya çalıştığı görüldü.

ARAÇLARINI CADDELERE PARK ETTİLER

Darbecilerin tanklarla köşkü işgal etmeye hazırlandığını duyan vatandaşların tank ve zırhlı araçların geçişini zorlaştırmak için köşkün çevresinde bulunan caddelere araçlarını park ettikleri de kayıtlara yansıdı.

Vatandaşların ve taksi şoförlerinin, köşkün 3 ve 4 No’lu kapılarına gidiş istikametini araçlarıyla kapattığı dikkati çekerken, bunun üzerine tankların refüjü kullanarak geçtiği görüldü. Vatandaşlar, köşkün 5 No’lu kapısı önündeki tank ve zırhlı araçları engellemek için önce kol kola girerek yürüdü, daha sonra da yolun ortasına oturdu.

15 Temmuz darbe gecesi Başbakanlık

ASKERLER GERİ DÖNMEYE ÇALIŞTILAR

Karşılaştıkları direniş sonrasında geldikleri yöne dönmeye çalışan tank ve zırhlı araçların etrafını saran vatandaşlar ve polislerin, tankların üzerine çıkarak bazı askerlerle konuştukları görüldü. Bazı vatandaşların da araçlarıyla, kaçmaya çalışan tankların önüne geçtiği ve uzun süre takip ettikleri kameralara yansıdı.

HELİKOPTERDEN ATEŞ AÇILDI

FETÖ üyesi darbeciler tarafından kullanılan tankların Çankaya Köşkü çevresinde dolaştığı dikkat çeken görüntülerde, helikopterin açtığı ateş sonrasında köşkün önündeki caddede bekleyen vatandaşlar siper alırken, polislerin de helikopter ateşine tabanca ve otomatik silahlarla karşılık verdiği görüldü.

Vatandaşların köşk çevresinden ayrılan tankları da ellerinde Türk bayraklarıyla protesto etmeleri kameralara yansıdı.

15 Temmuz darbe gecesi Başbakanlık

AKAR'IN ÇANKAYA KÖŞKÜ'NE GELİŞİ

Darbe girişimi sırasında rehin tutulduğu Akıncı 4. Ana Jet Üssü’nden helikopterle ayrılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Çankaya Köşkü'ne gelişi de güvenlik kameralarının kayıtlarında yer aldı.

Görüntülere göre, helikopterle köşke gelen Orgeneral Akar, makam aracına alınarak Başbakanlık Binası'nın D kapısına getirildi. Orgeneral Akar'ın binaya girişinde yanında, daha sonra tutuklanan Tümgeneral Mehmet Dişli'nin de yer aldığı görüldü.

BAŞBAKANLIK KOORDİNASYON MERKEZİ KAYITLARI

Başbakanlık Müsteşarı'nın başkanlığında ve ilgili bürokratların katılımıyla, Çankaya Köşkü'nde kurulan Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nde FETÖ tarafından 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sırasında bürokratik mekanizmalara verilen tüm talimatlar, hazırlıklar ve yaşananlar kayıt altına alındı.

15 Temmuz darbe gecesi Başbakanlık

İLK BİLGİ

AA muhabirinin ulaştığı kayıtlar, Türkiye'nin önemli bir dönüm noktasından geçtiğini bir kez daha gösterdi. Koordinasyon Merkezi'ne gelen ilk bilgi Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah sesi duyulduğu oldu.

Saat 21.30 ile 22.00 arası Başbakanlık Kızılay binasındaki koruma personeli, Genelkurmay Başkanlığı yerleşkesinden silah seslerinin geldiğini, Koordinasyon Merkezi'ne iletti. Bu ihbar üzerine Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkilileri arandı. Yetkililer, "Ani müdahale mangaları tarafından tatbikat yapılıyor" yanıtını verdi.

15 Temmuz darbe gecesi Başbakanlık

SORULAR YANITSIZ BIRAKILDI

Saat 22.00-22.20 arasında Ankara'da Meclis ile Genelkurmay karargahının bulunduğu bölgede, F-16’ların alçak uçuş yapmaya başlaması üzerine tekrar SKHKM arandı ve yine aynı cevap verildi, F-16 uçaklarının hangi amaçla uçurulduğu, Genelkurmay Başkanlığına bir saldırı olup olmadığı, uçakların neden bu kadar alçaktan uçurulduğu yönündeki sorular ise yanıtsız kaldı.

Bu sırada askeri birlikler tarafından Boğaz köprülerinde yolların kesildiği haberi alındı. Gölbaşı Polis Özel Harekat Başkanlığı ile Havacılık Dairesi Başkanlığına, F-16 savaş uçakları ile askeri helikopterle hava saldırısı yapıldı. Ankara ve İstanbul’da bazı noktalarda tankların ve zırhlı personel taşıyıcıların sokağa çıktığı bilgileri de Koordinasyon Merkezi'ne ulaştı.

15 Temmuz darbe gecesi Başbakanlık

SİLAHLI MÜDAHALE TALİMATI

Bu bilgilerin ardından, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay başkanlığında müsteşarlık makamında, Müsteşar Yardımcısı Özer Kontoğlu, Genel Müdürler Metin Yener, Bilal Durdalı, Başbakan Başmüşaviri Cemalettin Haşimi'nin de katılımıyla, Başbakanlık Çankaya Yerleşkesi'nde Koordinasyon Merkezi oluşturuldu. Kızılay'daki binada faaliyette olan Koordinasyon Merkezi'nin ise faaliyetleri geçici olarak durduruldu, nöbetçi personel evlerine gönderildi.

Alınan bilgilerdeki tatbikat iddialarında dikkat çeken çelişkiler göz önüne alınarak, 22:10’da havadan ve karadan tüm saldırılara karşı silahlı müdahale talimatı verildi.

ALARMA GEÇİN TALİMATI VERİLDİ

İçişleri Bakanlığı, tüm valilikler ile il emniyet müdürlükleri aranarak, alarma geçmeleri talimatı verildi. Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı'nda, tüm personel göreve çağrıldı, personele, ilave güvenlik önlemleri almaları, izinsiz geçişlere engel ve silahlı müdahalelere hazır olmaları, zırhlı araçlar dahil yardım talebinde bulunulması talimatı iletildi.

Tüm polislere silahlı olarak görev yapma çağrısında bulunuldu ve Ankara ile İstanbul başta olmak üzere, kritik kamu binalarına girmeye çalışan her türlü unsura silahlı müdahale yetkisi verildi.

Bu arada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başta olmak üzere, kuvvet komutanları ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a ulaşılmaya çalışıldığı ancak cevap alınamadığı da kayıtlarda yer aldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)