15 Temmuz gecesi gazetecilerin anlatımıyla belgesel oldu
Detay Haber

Türkiye'nin ilk uluslararası İngilizce yayın yapan haber kanalı TRT World, 15 Temmuz Darbe Girişimini ilk defa gazetecilerin gözünden ele alan bir belgesele imza attı. 15 Temmuz Darbe Girişimi Gecesini hem tanık, hem de hedef olarak deneyimleyen gazetecilerin yaşadıklarını ve izlenimlerini içeren belgesel, darbe girişimi esnasında zarar gören medya kuruluşları ve mensuplarının röportajlarından oluşuyor.

15 Temmuz gecesi gazetecilerin anlatımıyla belgesel oldu

İKİ BÖLÜMLÜK 15 TEMMUZ BELGESELİ

Darbe girişimine dair daha önce hiçbir kanalda yayınlanmamış görüntüleri içeren belgesel, 9 Eylül Cuma akşamı Türkiye saati ile 19.30'da ilk kez TRT World'de yayınlanacak.

İki bölümden oluşan 'Gazetecilerin Gözünden Darbe Girişimi' isimli belgeselde, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, CNN TÜRK Genel Müdürü Erdoğan Aktaş, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat, TRT Haber Spikeri Tijen Karkaş gibi konunun merkez noktasındaki isimlerin röportajları dikkat çekiyor.

15 Temmuz gecesi gazetecilerin anlatımıyla belgesel oldu

GAZETECİLERİN O GECE YAŞADIKLARI..

Belgeselin ilk bölümünde, gazetecilerin 15 Temmuz gecesi verdikleri kritik ve hayati kararlar ile darbe girişiminin akışını nasıl değiştirdiklerine yer veriliyor. Sadece darbeyi halka aktarırken ki yaşadıkları değil, aynı zamanda kalkışımı engellemek için verdikleri mücadele de anlatılıyor.

Belgeselde, darbenin kaderini değiştiren telefon bağlantısının perde arkasında yaşananlar ve TRT Haber Spikeri Tijen Karkaş'ın ölüm korkusu yaşadığı dakikalar gibi can alıcı görüntüler de yer alıyor. Hepsinin, gazetecilik ile koca, anne, eş, evlat, baba olmak arasında giden gelen duyguları ekrana geliyor.
Belgeselin ikinci bölümünde, Darbe Girişiminin arka planında oluşan tablo aktarılırken, darbe aşamasına uzanan sürece nasıl varıldığının analizi, yine gazetecilerin kendisi tarafından yapılıyor. Darbe'nin arkasında yer alan FETÖ yapılanmasının, nasıl olup da orduyu ele geçirebilecek kadar fark edilmeden güç kazanabildiği, Batı'dan destek alıp almadığı gibi soruların cevabı aranıyor.

15 Temmuz gecesi gazetecilerin anlatımıyla belgesel oldu

15 TEMMUZ'UN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN BAĞLANTI

Belgeselde, TRT Genel Müdürü Şenol Göka'nın bildiriyi önleme mücadelesi, CNN TÜRK Genel Müdürü Erdoğan Aktaş'ın, kanalın basılmasına rağmen yayına devam etmesi için verdiği savaşı ve askerlerle burun buruna geldiği anlar ekrana geliyor. Belgeselde ayrıca, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın darbenin kaderini değiştiren telefon bağlantısı, TRT Haber Spikeri Tijen Karkaş'ın korsan bildiriyi okurken yaşadığı ölüm korkusu gibi anlara yer veriliyor. Ayrıca araştırmacı gazeteci Nedim Şener, Eski Zaman Gazetesi Yazarları Hüseyin Gülerce ve Nurettin Veren ve 'The Gülen' belgeselinin yapımcısı araştırmacı gazeteci Serkan Koç gibi isimlerin darbenin arka yüzüne dair araştırmaları, tespit ve analizleri aktarılıyor.

'Gazetecilerin Gözünden Darbe Girişimi' belgeselinin ilk bölümü 9 Eylül Cuma günü Türkiye saati ile 19.30'da, ikinci bölümü ise 16 Eylül Cuma günü saat 19.30'da TRT World ekranında izleyici ile buluşacak.

15 Temmuz gecesi gazetecilerin anlatımıyla belgesel oldu

BELGESELİN TEKRAR YAYINLARI

Belgeselinin ilk bölüm tekrar yayınları; 10 Eylül Cumartesi günü Türkiye saati ile 05.30, 13.30, 23.30'da, 11 Eylül Pazar günü Türkiye saati ile 08.30, 16.30, 01.30'da, 12 Eylül Pazartesi günü ise saat, 11.30 ve 18.30'da ekrana gelecek.
İkinci bölümün tekrar yayınları ise, 17 Eylül Cumartesi günü Türkiye saati ile saat 05.30, 13.30 ve 23.30'da, 18 Eylül Pazar günü saat 08.30, 16.30 ve 01.30'da, 19 Eylül Pazartesi günü ise 11.30 ve 18.30'da TRT World ekranında izleyici ile buluşacak.
Belgesel, TRT World'ün www.trtworld.com adresli web sayfası ve TRT World Youtube kanalında da izlenebilecek.