19 yıldır tutuklu olan PKK'lı yeniden yargılanacak
DHA

Batman'da, 1997 yılında terör örgütü PKK'nın eylemlerine katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra kapatılan dönemin Diyarbakır 2 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan Laleş Çeliker'i, mahkeme 18 Nisan 2000 tarihinde, 'Ülke topraklarından bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik eylemlerde bulunma suçundan' ömür boyu hapis cezasına mahkum etti. Kararı Yargıtay da onadı.

KARAR AİHM'E TAŞINDI

Laleş Çeliker'in avukatı mahkumiyet kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı. AİHM'e yapılan başvuruda, DGM heyetinde askeri bir hakimin bulunması nedeniyle bağımsız ve tarafsız bir yargılama yapılmadığı, soruşturmanın ilk aşamasından müdafi tarafından temsil edilmediği ve baskı altında alınan ifadesi dışında mahkumiyeti gerektirecek delil bulunmadığı ileri sürüldü.

MAHKEME REDDETTİ, AYM'YE GİTTİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2007 yılında verdiği karar ile Laleş Çeliker'in adil yargılanma hakkı altındaki iddiaları kabul edilebilir buldu ve bağımsız ve tarafsız bir mahkemede yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Çeliker'in avukatları ihlal kararına dayanarak yeniden yargılama için CMK 250'inci madde ile görevli kapatılan Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme 2013 yılında verdiği karar ile yeniden yargılama talebini reddetti. 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazdan da sonuç alamayan Laleş Çeliker'in avukatları, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

YENİDEN YARGILANACAK

Yapılan başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Laleş Çeliker'in, AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılanması yapılmak üzere kararın kapatılan DGM'nin yerine bakan Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine, infazın durdurulması ve tazminat taleplerinin reddine oy birliği ile karar verdi.

AYM TERÖRİSTİ HAKLI BULDU

Anayasa Mahkemesi, daha önce 1 polisi şehit eden PKK'lı teröristin makul sürede yargılanma hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)