Albayrak'tan Ermenistan'daki nükleer santrale tepki
AA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  Ermenistan'daki 47 yıllık Metzamor Nükleer Santrali'nin deprem bölgesinde  bulunduğunu ve komşuları için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini belirterek,  "Metzamor Nükleer Santrali kapatılmalıdır. Bölge ve dünya, Çernobil kazasından  sonra bir başka nükleer kazayı göze alamaz." dedi.

UAEA KURULDUĞU GÜNDEN BERİ ÖNEMLİ BİR MİSYON YÜKLENDİ

Genel Kurul'da yaptığı konuşmada Albayrak, UAEA'nın kurulduğu günden  beri önemli misyon yüklendiğini, insanoğlunun ihtiyacı olan barışçıl nükleer  enerjinin faydalarını genişletmeye ve nükleer silahların yayılmasını önlemeye  çalıştığını ifade etti. UAEA'nın, üye ülkelerin ihtiyaçlarını başarılı şekilde  değerlendirdiğini dile getiren Albayrak, "Bugün UAEA, uluslararası nükleer  işbirliğinde merkezi rol üstlenmektedir. Küresel kalkınmaya katkı sağlamakta ve  nükleer silahların yayılmamasına her zamankinden daha fazla katkı sağlamaktadır." diye konuştu.

UAEA'YA DESTEK VERMELİYİZ

Albayrak, Türkiye'nin, UAEA'nın görevine uygun hareket etmesini  memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, "UAEA'nın görevlerini etkili şekilde  yerine getirmesi için gerekli siyasal, teknik ve finansal desteğe sahip olmasını  sağlamak zorundayız." dedi.

BİLDİRİDEN MEMNUNUZ DEDİ

Nükleer güvenliğe yönelik sınamalar ve tehditlerin çözümü için önemli  gelişmeler yaşandığını vurgulayan Albayrak, ABD'nin başkenti Washington'da nisan  ayında Nükleer Güvenlik Zirvesi yapıldığını ve zirvede gelecek yıllarda nükleer  risk görünümünü artıracak yeni yükümlülüklerin değerlendirildiğini anımsattı. Albayrak, Türkiye'nin zirvede yayınlanan ve UAEA'nın küresel nükleer  güvenlik işbirliğini genişletmeyi hedefleyen bildiriyi memnuniyetle karşıladığını  aktardı.

SINIRLARIMIZI AŞAN GÜVENLİK RİSKLERİNİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ

Nükleer güvenliğin sorumluluğu devletlere bağlı iken nükleer  tehditlerin ve nükleer terörizmin sonuçlarının uluslararası sınırları aştığına  işaret eden Albayrak, şunları kaydetti: "Bugünün dünyasında bölgesel tehditler çok hızlı şekilde küresel  olguya dönüşmektedir. Her ülke kendi nükleer santrali ile ilgili tedbirleri alsa  bile sınırlarımızı aşan güvenlik risklerini görmezden gelemeyiz. Bu nedenle yasal  çerçeveyle sınırlandırılmayacak geniş güvenlik perspektifine sahip olmalıyız.  Muhtemel tehditlere karşı işbirliği içerisinde kararlı hareket etmek zorundayız.  Her ülke en iyi çabalarını ortaya koymalıdır."

Albayrak, Türkiye'nin nükleer güvenliğin artırılmasında ulusal ve  uluslararası çalışmalara katkı sunduğunu, Nükleer Terörizmin Önlenmesine İlişkin  Uluslararası Sözleşme'yi yürürlüğe koyduğunu hatırlatarak, bu sözleşmeye  uygun olarak ulusal mevzuatın güncellendiğini vurguladı. Türkiye'nin, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması ile güvenli,  emniyetli ve barışçıl nükleer enerji kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmalar  yürüttüğünü ifade eden Albayrak, bu kapsamda Nükleer Silahların Yayılmasının  Önlenmesi Anlaşması'na önem verdiklerini bildirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)