2000 yıllık meteoroloji istasyonu restore edildi

Rüzgar Kulesi, dünyanın ilk meteoroloji istasyonu ve saat kulesi olarak biliniyor. Tüccarlar, hava durumunu ve zamanı belirlemede bu 2000 yıllık binadan yararlanıyorlardı. Atina'da Akropolis'in bulunduğu tepenin yamacında yer alan anıt, 200 yıl sonra yeniden restore edilip ziyarete açıldı.

2000 yıllık meteoroloji istasyonu restore edildi

DÜNYANIN İLK METEOROLOJİ İSTASYONU

Yunanistan Doğal Kaynakları Koruma Birimi Başkanı Stelios Daskalakis, "Dünyanın ilk meteoroloji istasyonu olduğuna inanıyoruz. Roma Agorası içerisinde yer alıyor. Tüccarların hava durumunu ve aynı zamanda ticareti organize etmek için mallarının ne zaman ulaşacağını belirlemelerinde büyük öneme sahipti" diye konuştu.

Dünyanın ilk meteoroloji istasyonu ziyarete açıldı- FOTO GALERİ

2000 yıllık meteoroloji istasyonu restore edildi

"TÜRKLER YAĞMALANMASINA İZİN VERMEDİ"

14 metre uzunluğundaki kulenin, astronom ve mimar Cyrrhus'lu Andronikos tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. 1700'lü yılların sonunda çok sayıda Yunan sanat eserini İngiltere'ye kaçıran Lord Elgin, bu meteoroloji istasyonunu da kaçırmayı düşünmüş.

2000 yıllık meteoroloji istasyonu restore edildi

ANIT TEKRAR ZİYARETE AÇILDI

Anıtın, Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Sufi dervişler tarafından ibadet yeri olarak kullanıldığı ifade ediliyor. Binanın duvarlarında Osmanlı motifleri de bulunuyor.

Bina, 1828 yılında dervişlerin ayrılmasıyla kapanmış ve 1848 yılında antik eserleri depolamak için kısa süreli kullanılmış. 2014 yılında restorasyon çalışmalarına başlanan anıt tekrar ziyarete açıldı.