USD: 1,8430
EURO: 2,3070
ALTIN: 92,74
BONO: 9,53
PETR: 106,85

İstanbul 16°C

Ankara 13°C

İzmir 15°C

2011 yılında kartla ne kadar harcama yaptık

Yaklaşık 314 milyar dolara denk gelen harcama Yunanistan ekonomisinden büyük..

09.02.2012 - 14:09

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2011 yılı kartlı ödemelere ilişkin verileri BKM Genel Müdürü Soner Canko'nun katıldığı basın toplantısıyla açıkladı.

Verilere göre, 2011 yılında bir önceki seneye göre kredi kartlarıyla yapılan harcamalar yüzde 24, banka kartları ile yapılan harcamalar ise yüzde 54 artış gösterdi.

2011 YILINDA NE KADARLIK BİR HARCAMA YAPILDI

Kredi kartları ile yıl boyunca toplam 2 milyar 278 milyon adet işlem ile 290 milyar 634 milyon liralık harcama yapıldı. 2010 yılı ile karşılaştırıldığında işlem adedinde yüzde 11 oranında artış kaydedildi.

2011'de banka kartlarıyla yapılan işlemlerin adedi 1 milyar 69 milyon adedi bulurken, banka kartı işlemlerinin cirosu 255 milyar 80 milyon lira oldu. 2011, önceki yıl ile karşılaştırıldığında, banka kartlarının işlem adedinde yüzde 15 oranında artış görüldü.

YUNANİSTAN EKONOMİSİ KADAR

Kredi kartı ve banka kartlarıyla 2011 yılında toplamda yaklaşık 546 milyar liralık ticari hacim yaratıldı. Türkiye dolar bazında 314 milyar dolarlık harcama yaptı. 2010 yılında Yunanistan ekonomisinin büyüklüğünün 305 milyar dolar olduğu dikkate alındığında, Yunanistan ekonomisi kadar harcama yapılmış oldu.

E-TİCARETTE DAHA PAHALI ÜRÜNLER SEÇİLDİ

BKM 2011 yıl sonu verilerine göre, Türkiye'deki kredi kartı sayısı 51 milyon 360 bin 809 adet, banka kartı sayısı 81 milyon 879 bin 926 adet, ATM sayısı 32 bin 462 adet, POS sayısı ise 1 milyon 976 bin 843 adet oldu.

Veriler, 2011 yılı verilerinin hızlı ve kolay alışveriş olanağı sağlayan e-ticareti tercih edenlerin her geçen gün arttığını gösterdi. BKM 2011 verilerine göre, 2011 sonu itibarıyla yerli kredi kartları ile yerli ve yabancı sitelerde 135 milyon adedinde ve 22 milyar lira tutarında e-ticaret işlemi gerçekleştirildi.

2010 yılı ile 2011 yılı e-ticaret cirosu karşılaştırıldığında e-ticarette yüzde 57 oranında artış görüldü. Harcama cirosundaki artışın işlem adedinin üzerinde oluşu, bu yıl e-ticaret harcamalarında daha pahalı ürünlerin seçildiğini ortaya koyuyor.

2010 yılında işlem başına 147 lira harcanırken, 2011 yılında bu değer 164 lira olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıl internet üzerinden en fazla telekomünikasyon, havayolları ve elektronik eşya sektörlerine yönelik e-ticaret işlemi yapıldı.

EN ÇOK HARCAMA ABD'DE YAPILDI

Yabancı bankalara ait banka ve kredi kartı işlem hacminde, yüzde 18 oranında artış sağlandı.

BKM 2011 yılı verilerine göre, yabancı bankalara ait banka ve kredi kartlarıyla Türkiye'de yapılan işlemler sonucunda 7.8 milyar dolar döviz girdisi sağlandı. Bu tutar, 2010 yılı ile karşılaştırıldığında yüzde 18 oranında artışla Türkiye'ye giren döviz miktarının her geçen yıl arttığı gözlendi.

Yerli banka ve kredi kartları ile yurtdışında yapılan harcamalara bakıldığında, bu harcama kaleminde geçtiğimiz yıllara göre yüzde 33 oranında artış görülürken, 2011 yılında yurtdışında en çok harcama ABD'de yapıldı.

ABD'nin ardından en çok harcama yapılan diğer ülkeler sırasıyla İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya oldu.

EN ÇOK HEDİYE BABALAR GÜNÜ'NDE ALINDI

2011 yılında kısa dönemli özel günlerde yapılan kredi kartı harcamalarına bakıldığında ise en çok hediyenin babalar için alındığı gözlendi.

BKM raporuna göre, Babalar Günü harcamaları geçtiğimiz yıl 2010'a göre yüzde 19 arttı ve 851 milyon liraya ulaşarak ilk sıraya yerleşti. Anneler Günü 790 milyon lira ile ikinci sırada yer alırken, Sevgililer Günü 713 milyon lira ile diğer günlerin arkasında kaldı.

2011 yılında BKM sistemi üzerinde en fazla işlem, ay bazında Aralık 2011'de, gün bazında ise Kurban Bayramı arifesi olan 5 Kasım 2011'de gerçekleşti.

Yorumlar

Tüm yorumlar »
Adınız soyadınız:

Gönder
Vazgeç ya da

Yükleniyor...
Şehit anasına 26 yıl sonra pardon Yazıcıoğlu'nun eşinden Uludere'li sitem Saç dökülmesine karşın kafein mucizesi İdris Naim Şahin komando okulunu gezdi-Galeri Küçük çırağa patron işkencesi Yiğit Bulut'a jöle fırlattılar OGS ve KGS kaldırılıyor Quaresma kararını verdi Behzat Ç.'nin dosyası RTÜK'e gönderildi Deniz Baykal için kritik dönemeç Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı F.Bahçe'den müthiş proje Boşandığı eşine mezarlıkta tecavüz etti Lugano'dan Fenerbahçe'ye net mesaj Kapalıçarşı'ya 200 milyonluk restorasyon
Türkiye için kritik karar Fransa'nın elinde 08:11
Türkiye için kritik karar Fransa'nın elinde

Vizesiz Avrupa için kritk karar çiçeği burnunda Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nin elinde...

Bakan Eker'in hayatı Kürtçe anlatılacak 08:06
Bakan Eker'in hayatı Kürtçe anlatılacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in hayat hikayesi TRT 6'da Kürtçe olarak anlatılacak.

ABD'nin Türkiye raporunda yok yok 07:57
ABD'nin Türkiye raporunda yok yok

ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu'nda yer alan çarpıcı başlıklar dikkat çekiyor...

Nilüfer'den doktor izniyle yeni albüm 07:51
Nilüfer'den doktor izniyle yeni albüm

Meme kanserine yakalanan Nilüfer, kemoterapi tedavisi sonrası evinde dinlenmeyi tercih etmedi.

Babacan'dan 3 çocuklu ailelere vergi müjdesi 07:41
Babacan'dan 3 çocuklu ailelere vergi müjdesi

Başbakan Yardımcısı Babacan, artık evli ve 3 çocuklu asgari ücretli vatandaşlardan vergi alınmadığını söyledi.

Fuhuş operasyonunda ortaya çıkan skandal 07:34
Fuhuş operasyonunda ortaya çıkan skandal

17 yaşındaki kızı 66 yaşındaki emekli öğretim üyesine 50 bin liraya sattılar.

Dünyanın ilk kadın mehteran takımı - Galeri 07:22
Dünyanın ilk kadın mehteran takımı - Galeri

Karabük'te kurulan kadın mehteran takımı, dünyada bir ilki oluşturuyor...

Babacan'ın kayınçosuna 28 bin dolarlık koltuk 11:33
Babacan'ın kayınçosuna 28 bin dolarlık koltuk

Başbakan Yardımcısı Babacan'ın kayınçosu 28 bin dolar maaşla Tanıtım Ajansı'nda işe başladı..

Ahmet Kaya şarkısı Türkçe Olimpiyatları'nda - Video 12:46
Ahmet Kaya şarkısı Türkçe Olimpiyatları'nda - Video

Çeşitli ülkelerden öğrencilerin katıldığı Uluslararası Türkçe Derneği Olimpiyatları'nda elemeler başladı.

Kayseri'deki patlamadan ilk görüntüler - Galeri 10:49
Kayseri'deki patlamadan ilk görüntüler - Galeri

Kayseri'de Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde meydana gelen patlamada 2 polis memuru şehit düştü.

Kayseri'de patlama: 1 şehit 10:03
Kayseri'de patlama: 1 şehit

Kayseri Pınarbaşı İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde patlama meydana geldi. 1 polis şehit oldu.

Askerlik Kanunu'nda değişiklik kabul edildi 22:06
Askerlik Kanunu'nda değişiklik kabul edildi

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Yiğit Bulut: Faiz haramdır - izle 18:15
Yiğit Bulut: Faiz haramdır - izle

Bulut: 'Bütün hayatım boyunca ekonomi çalışmalarımda geldiğim bir nokta var; bunu şerefimle söylüyorum, Faiz haramdır'

Memur zammında Başbakan son sözünü söyledi 11:09
Memur zammında Başbakan son sözünü söyledi

Memur sendikaları son teklif sonrası Başbakan'ı aradı ama..


51,977 kişi takip ediyor

Oyun oyna kafanı dağıt !