28 Şubat sanığı Korgeneral İyigün'den tank itirafı

28 Şubat sanığı Korgeneral İyigün'den tank itirafı

28 Şubat Davası sanıklarından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Okul Komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki savunmasına, "Yapacağım konuşma hem savunma hem de yakın tarihe bir not düşme olacaktır" sözleri ile başladı.

'BEN ŞAŞIRMIŞTIM, ÇÜNKÜ...'

Sincan'da tankların yürümesi hakkında konuşan İyigün, "Telefonum çaldı, arayan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Doğu Aktulga'ydı. 'İzzet Paşa, tümene Kara Kuvvetleri Komutanının emrini ver, 80 tank ve 80 zırhlı araçla yarın sabah Sincan-Akıncılar istikametinde gidecekler' dedi. Hayatı hep zırhlı birliklerde geçen ben şaşırmıştım. Mevsim şubat, suhunet eksi 25 derece, süre çok kısaydı. Çünkü bu boyutta bir birlik ansızın, gece yol keşfi bile yapamadan.Personel gitmiş, evlerinde. Yürüyüş emri alınıyordu" dedi.

'ÇOK KAZA OLACAK, ÇOK ER KAYBEDECEĞİZ'

İyigün tankların Sincan'dan geçmesi için emir vermediğini de savundu. İyigün telefonda "Bunun zor olacağını biliyorum. Çok kaza olacak, çok insanın canı yanacak, çok er kaybedeceğiz” dediğini ifade etti. İyigün komutana, tankların 7 Şubat'ta tatbikata gideceklerini tarihin öne çekilmemesi ve araç sayısının düşürülmesi önerilerinde bulunduğunu ancak kabul edilmediğini belirtti.