3. Havalimanı için ulaşım çalışmaları başlıyor

HAVALİMANI

İstanbul'un Yeni Havalimanı için metro ve hızlı tren çalışmalarına start veriliyor. Etüt çalışmaları 2015'te başlayan ve fizibilitesi tamamlanan raylı sistemin ihalesi önümüzdeki birkaç ay içerisinde yapılacak. Yeni hat, Gayrettepe ve Halkalı'dan havalimanına hızlı ulaşım imkânı sağlayacak. Güzergahlarda toplamda 70 kilometrelik metro yapılacak. Yeni metronun, mevcut metro ağları, Marmaray ve metrobüsle entegre olacağı belirtildi.

3. Havalimanı için ulaşım çalışmaları başlıyor

Yeni Havalimanı tren istasyonu, yapımı süren Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçerek, gelecekte yeni bir hızlı tren hattının da kullanılmasına olanak sağlayacak şekilde dizayn edilecek. Sabah'ın haberine göre; ön etütlere göre Yeni Havalimanı raylı sistemi, Gayrettepe metro ve Halkalı tren istasyonlarına bağlanacak. Demiryolu hattı ise hızlı trenin havalimanından sonra devam ederek Halkalı İstasyonu'na ulaşmasını sağlayacak şekilde, "havalimanı ekspres treni ile hızlı trenin kullanabileceği" bir özellikte projelendirilecek.

120 KİLOMETRE HIZLA GİDECEK

Projede kullanılacak trenler için de özel bir çalışma yapılacak. 120 kilometre hızla gidebilen özel araçların kabin görünüşü, yüksek hızlı tren silueti verecek, aerodinamik görünüşte olacak. Bu tanıma uyan 5 alternatif tasarım geliştirilecek. Araç iç mekan tertibinde engelliler için özel alan öngörülecek. Ayrıca bagajlı yolcuların pratik kullanımını sağlayacak düzenleme yapılacak. Metro hatlarının vagonları için alımlara bu yıl başlanacak.

METRO HATTI KAYAŞEHİR'E DE GİDECEK

İstanbul'un en büyük konut projesi hamlelerinden biri olarak hayata geçirilen Kayaşehir de metroya kavuşuyor. Avrupa'nın en büyük sağlık merkezinin de inşa edildiği bölgenin, ulaşım sorununu çözmek amacıyla yapımı kararlaştırılan metro hattına başlanıyor. Yenikapı'dan gelerek Başakşehir'e kadar uzanan metro hattı Kayaşehir'e uzatılacak. 2013'te hizmete giren Başakşehir metro hattının devamı niteliğinde olacak Kayaşehir metro hattı, 4 istasyondan oluşuyor. 6.5 kilometrelik uzunluğa sahip yeni hat sayesinde 10 dakikada Başakşehir'e ulaşım sağlanacak. Ayrıca Ataköyİkitelli metrosu ile yapılacak entegrasyon sayesinde Bakırköy sahil ile erişim sağlanacak. Yeni Havalimanı'na kolay ulaşım sağlayan hat, Başakşehir Metrokent istasyonu aracılığıyla havalimanına entegre edilecek.