3 İngiliz kızı IŞİD'e götüren Reşid'den Kanada itirafı

el reşid

İngiltere’den IŞİD’e katılmak amacıyla Türkiye’ye gelen ve sonra Suriye’ye geçtikleri tespit edilen üç genç kızla ilgili başlatılan soruşturmayı yürüten Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Emniyeti ve Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nın verdiği teknik destekle şüpheliyi açığa çıkardı.

Esenler Otogarı’nda başlayan otobüs yolculuğunda geçilen güzergahlardaki kamera görüntülerini mercek altına alan polis, üç şüphelinin kimliğini belirledi. Filmleri andıran takip sonrasında şüphelilerden ikisinin olayla ilgisi olmadığını anlayan polis, Doktor Mehmet Reşit kod adlı Muhammed El Reşid isimli tek şüphelinin peşine düştü. Kızların kullandığı sosyal paylaşım siteleri ve telefonlarına yönelik teknik takip yapan Şanlıurfa Emniyeti ile İstihbarat Dairesi Başkanlığı, WhatsApp mesajlarını inceledi.

İngiliz kızlar IŞİD'e böyle gitti İZLE

28 ŞUBAT'TA YAKALANDI

Şüphelinin cep telefonuna ulaşan polis, El Reşid’i 28 Şubat’ta yakaladı. Lazkiye Teşrin Üniversitesi Diş Hekimliği’nden 2009’da mezun olan El Reşid’in gözaltına alınır alınmaz Kanada İstihbaratı ile bağlantısını anlattığı belirtildi. El Reşid’in iç savaşta Esad’ın ordusunda asker olduğu ve 1 yıl 9 ay sonra firar ettiği Ürdün’e kaçıp BM’ye iltica talep ettiği belirlendi

"GÖRDÜKLERİMİ KANADA'YA ANLATIYORUM"

Polis ve MİT tarafından sorgulanan El Reşid BM’ye yaptığı başvurudan haber gelmeyince Amman’daki Fransa, ABD ve Kanada elçiliklerine iltica başvurusu yaptığını, sadece  Kanada elçiliğinin aradığını anlattı. 2013’de uçakla geldiği İstanbul’dan Şunlıurfa’ya oradan da Suriye’nin Rakka kentine geçtiğini belirten El Reşid, Rakka’dan Kanada elçiliğini arayıp El Nusra’nın faaliyetlerini aktardığını söyledi. BM başvurusu için sık sık Ürdün’e giden El Reşid,"Kanada Büyükelçiliği’ne gidip gördüklerimi anlatıyordum" dedi.

"ELÇİLİKTEN MATT ADLI KİŞİYE AKTARDIM"

Rakka’da yaralıların tedavisiyle ilgilendiği anlatan El Reşid, 2014’de yaralı bir İngiliz ile tanıştığını belirterek, "İngilizin, Ebu Kaka adında IŞİD üst düzey komutanı olduğunu öğrendim. Samimiyetimiz gelişti, bana IŞİD’deki olaylar, eylemler ve kişiler hakkında bilgiler veriyordu. IŞİD’e katılmak için bağlantı kuranları Türkiye’de karşılayıp bildikleri bölgelere getirilmesi konusunda yardım istedi. Teklifi kabul ettim. Bu şekilde rahat bilgi toplayacaktım. Bilgileri Kanada elçiliğinde Matt adlı kişiye internet ile aktardım" dediği öğrenildi.

"BİLET BAHANESİYLE FOTOĞRAFLARINI ÇEKİYORDUM"

3 kızı Esenler'de karşılayıp Gaziantep'e götürdüğünü söyleyen Reşid, şöyle konuştu;

"Yabancı savaşçılar geldiğinde pasaportlarını bilet kesme bahanesiyle alıp resimlerini çekiyordum. Bilgisayarıma aktarıp Kanada sefaretine internet üzerinden gönderiyordum. İngiltere’den gelen üç kız çocuğu da, bu şekilde İstanbul’a IŞİD’e katılmak için gelmişlerdi. O tarihlerde yine farklı ülkelerden 8 ayrı kişi daha İstanbul’a gelmişti, ben bu kişileri Esenler Otogarı’nda karşıladım, zaten benim telefonumu almışlardı. Görüştüğümüzde otogara gelmelerini söyledim. Toplam 11 kişi kadar olmuşlardı. Farklı ülkelerden geliyorlardı. Gaziantep’e otobüs biletlerini aldım. Otobüs biletlerinin parasını kendileri ödedi. Benim yol ücretimi de ödediler. Şu ana kadar 25 kişiyi İstanbul’da karşılayıp Gaziantep’e götürdüm. IŞİD komutanı Ebu Haris bana gelecek olanların bilgilerini gönderdikten sonra irtibatı kesiyordu. Daha sonra Ebubekir adlı Türkçe Arapça bilen kişi telefonla arayıp yabancıları Gaziantep’te nerede bırakacağımı söylerdi. Bu kızları da Gaziantep’te bana söylenen yere bıraktım."