3. Köprü'de rüzgara dayanıklı beton kullanıldı
DHA

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün, 297 ile 322 metre arasındaki 25 metre yüksekliğindeki kulesi özel prekast betonla kaplandı.

3. Köprü'de rüzgara dayanıklı beton kullanıldı

"GELECEK NESİLLERE KALICI BİR ESER BIRAKILACAK"

Köprü kaplamasında kullanılan bu prekast malzemenin Türk yapı sektöründe ilk olma özelliği taşıdığını söyleyen Dündar Yetişener, “Bu sayede 100 metrekarelik devasa modül, tek parça olarak kulenin üstüne monte edildi. Yavuz Sultan Selim köprüsü'nde, 100 yılın üstünde vasfını koruma garantisi ile gelecek nesillere kalıcı bir eser bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Köprünün yapımıyla ilgili detaylı bilgi veren Yetişener, "Dört kulenin yer aldığı köprünün her kulesinde 8 modül ve her bir modül on adet prekast panelden oluşuyor. Kulenin beton blokları, yerde önceden kurulmuş olan çelik yapıya monte edildi. Daha sonra kule üzerine kaldırmadan, yerde deneme montajı yapılarak yapının parçaları arasında uyum sağlandı. Yerde geçici oluşturulan yapı, zeminde sökülerek bu sefer kuleye montaj için hazırlandı. Bu sayede ilk tasarıma göre altı ay devam etmesi gereken montaj süreci, toplamda bir aylık süreye indirildi. Yapının beton prekast bloklarının ağırlıkları da 350 kg/m2'den 110 kg/m2 yüklerine indirildi. Böylece ciddi hafifleme sağlandı. Ana taşıyıcı çelik yapı da 350 tondan 160 tona indirildi. Kimi yerde üç farklı açısı olan özel geometriye sahip bu panellerin, gerek üretimi gerekse kontrolleri de büyük bir teknik mühendislik bilgisinin sonucu olarak hayata geçti" diye konuştu.

3. Köprü'de rüzgara dayanıklı beton kullanıldı

TASARIMI İLE DE ÖNE ÇIKIYOR

Köprünün kule kaplamasının mimari tarzı, yakın planda alt tarafta altıgenden başlıyor ve üste doğru dörtgene dönüşerek şekil değiştiriyor. Üstten bakıldığında ise kule üçgen formunu alıyor. Kulenin bütün cepheleri farklı eğimlerde ve yapı öne doğru eğik gözüken tasarımı ile ilgi topluyor.

3. Köprü'de rüzgara dayanıklı beton kullanıldı

3. Köprü'de rüzgara dayanıklı beton kullanıldı

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)