3 parti yeni Anayasa paketinde 7 maddede uzlaştı
DHA

1

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu yargı odaklı 'mini' Anayasa çalışmalarını 9'uncu toplantıda tamamladı.  Üçlü komisyon, son toplantının ardından TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

AK PARTİLİ GÜL: 7 MADDEDE UZLAŞMA SAĞLADIK

AK Partili Gül, mini Anayasa paketinde çalışmaları tamamladıklarını belirterek "Çalışmaları genel başkanlarımıza ileteceğiz. Değerlendirmeler sonrasında bunun yasalaşacağını düşünüyoruz. Mevcut anayasadaki 7 maddede uzlaşma sağladık. Bu birkaç madde daha artabilir. Farklı değişikliklerde olabilir. Bunları partimizin yetkili kurulları karar verecek. Bu çalışmaların Mini anayasa değil yeni anayasanın da yapılmasına zemin oluşturacağını ümit ediyorum" diye konuştu.

CHP'Lİ TEZCAN: SAMİMİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK

CHP'li Bülent Tezcan da çalışmalarda 7 maddede mutabakata varıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"7 Maddede mutabakata vardık. Mutabakata varmadan önce birçok maddeyi elden geçirdik. Nerelerde hangi noktalarda birbirimize yakınlaştığımızı tespit ettik, gördük. 7 madde dışında da birkaç maddede mutabakat olabileceği düşüncesi gelişti ama tabi bizim komisyon olarak esaslı çalışmamız tamamlandı. Bitirdiğimiz kısmını aktaracağız. Sonra bu çalışmalar bir parlamento süreci içinde Meclis'e getirilmesi konusu gündeme gelecek. CHP olarak en başından beri tutumumuz aynı. Samimi bir çalışma yürüttük. Bütün açıklığıyla düşüncelerimizi ortaya koyduk. Süreç bitmiş değil. Sayın Genel Başkanlara uzlaştıktan sonra belki yeni eklemeler, düzenlemeler, ilaveler yapılabilir."

MHP'Lİ PARSAK: 7 MADDE AĞIRLIKLI OLARAK YARGIYLA İLGİLİ

MHP'li Mehmet Parsak, 7 maddede mutabakat sağlanmasının mutluluk verici olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"7 madde dışında birkaç maddede daha bu paketin içinde değerlendirmek suretiyle bu mini paketi tamamlamış ve bunu bir teklif haline dönüştürmek suretiyle TBMM'ye sunulması ve oradan da uzlaşma arayışı içinde oy birliğiyle anayasa değişikliklerinin gerçekleşeceğini ifade ediyorum". Komisyon üyeleri uzlaşılan maddelerin hangileri olduğu konusunda bilgi vermezken, Bülent Tezcan "7 madde ağırlıklı olarak yargıyla ilgili bölümdeki maddelerdir. HSYK ile ilgili tam bir mutabakat sağlanamadı henüz farklı görüş ayrılıkları var onlar muhafaza ediliyor"

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)