Karakollar için bomba geçirmez duvar
AA

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mucur Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programı öğretim görevlisi Mustafa Sudağ ve öğrencisi Azmi Ayvaz, karakollara yapılan bombalı saldırılarda zayiatların en aza indirilmesi düşüncesinden yola çıkarak proje hazırladı.

BOMBALARA SİLAHLARA KARŞI DAHA DAYANIKLI

Üç boyutlu animasyon görselleriyle desteklenen Reaktif Bomba Geçirmez Beton Blok Duvar Projesi'nde, modüler olarak inşa edilebilen, patlayıcılar, bomba yüklü araçlar ve ateşli silahlara karşı geleneksel duvarlara nispeten çok daha dayanıklı duvar yapısı tasarlandı.

Karakollar için bomba geçirmez duvar

GÜVENLİĞİ ÜST SEVİYEYE ÇIKARIYOR

Bu duvarlar eğik yapısıyla patlayıcı ve ateşli silahlara karşı daha yüksek direnç sağlarken, piksel tabanlı kamuflaj boyasıyla siper pencerelerinin tespit edilmesini güçleştiriyor. Özel olarak tasarlanan siper pencereleri sayesinde güvenlik güçlerinin korunaklı bir biçimde reaksiyon gösterebilmesine olanak sağlayan duvar, sahip olduğu yükseklikle karakol içerisine sızmaların engellenmesini ve gerisinde bulunan binaların güvenliğini üst seviyeye çıkarıyor.

Karakollar için bomba geçirmez duvar

TAVSİYE NİTELİĞİNDE BİR PROJE

Projeyle ilgili bilgi veren Sudağ, tavsiye niteliğinde bir tasarım projesi geliştirdiklerini, istendiği takdirde balistik ve fiziksel testler yapıldıktan sonra beton duvarın yapılabileceğini söyledi.

Karakollar için bomba geçirmez duvar

Sudağ, "Bu aslında tavsiye niteliğinde bir proje. Betonun bileşenleri, kimyasal formülü ve proses aşamaları mevcut. Burada farklı olan doğru eğimli oluşu. Açısal olarak eğimli oluşu. Eğim açısı, tam karşısından gelen mermi veya bombalarda kalınlığı aynı olan duvarlara göre dayanıklılığını artırıyor. Önünde su kanalı gibi bir kanal var. O kanal da yüzey alanını artırıyor. O takdirde de şok dalgalarının basıncı azalıyor." dedi.

ÜZERİNDE 2 YIL ÇALIŞACAKLAR

Projeye yaklaşık 3 ay önce başladıklarını anlatan Sudağ, 2 yıl boyunca üzerinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)