Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da
ensonhaber.com

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "TC-TUR" ile saat 13.25'te Rusya'nın başkenti Moskova'ya geldi.

Erdoğan, Moskova Vnukovo-II Havalimanı'nda Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, Devlet Protokol Genel Müdür Yardımcısı Georgiy Kuznetsov, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile diğer ilgililer tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmek üzere yola çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da

ÜÇÜNCÜ BULUŞMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yılbaşından itibaren üçüncü kez bir araya geldi.

İKİ LİDERİN ORTAK BASIN TOPLANTISI

İki lider, ortak basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin sorular cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Moskova’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Putin, “Bugün Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının 8’incisini düzenleyeceğiz. Sivil toplum kuruluşları ve iş çevreleriyle de görüşmek suretiyle ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin durumunu değerlendireceğiz. Bu gece de Türkiye-Rusya Kültür ve Turizm Yılı açılışını yapacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da

"TÜRKAKIM ZAMANINDA TAMAMLANACAK"

TürkAkım boru hattı projesinin deniz bölümünde inşaatın tamamlandığını anımsatan Putin, “Karadaki inşaat süreci de planlandığı gibi devam etmektedir. Projenin zamanında tamamlanacağını umut ediyoruz.” ifadesini kullandı.

"YOĞUN TEMASLAR VAR"

Putin, Türkiye ile uluslararası küresel konulara ilişkin yoğun çalışmalar yürütüldüğünün altını çizerek, “Uluslararası ilişkilerde ve küresel sorunlarla ilgili Türkiye ile yoğun bir iş birliğimiz söz konusudur. İki ülke Dışişleri ve Savunma bakanlıkları arasında yoğun temaslar var. Askeri teknik iş birliğimiz de artarak devam ediyor. Türkiye ile ikili ilişkilerimiz özellikle de ekonomi alanında geliştiğini memnuniyetle izliyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da

"İKİ ÜLKENİN TİCARET HACMİ 35 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

Ayrıca Putin, "Uluslararası ilişkilerde ve küresel sorunlarla ilgili Türkiye ile yoğun bir iş birliğimiz söz konusudur. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 35 milyar dolara ulaştı." dedi.

Moskova'da Erdoğan-Putin görüşmesi- VİDEO

"SURİYE'DE ATACAĞIMIZ ADIMLAR ÖNEM ARZ EDİYOR"

Daha sonra sözü alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Rusya ilişkilerinde, bölgedeki terör eylemlerine karşı birlikte atılan adımların çok önemli olduğunu vurgulayarak,  "Bir diğer çok önemli adım da şu anda bölgedeki terör eylemlerine karşı birlikte dayanışma halinde attığımız adımlardır. Özellikle Suriye'de attığımız, atacağımız adımlar büyük önem arz ediyor. Bugünkü Üst Düzey İşbirliği Konseyi Sekizinci Toplantımızın bu bakımdan da büyük önem arz ettiğine inanıyorum. Bakanlarımızın da birbirleriyle yapacağı görüşmeler önem ifade ediyor. Bunları da ayrıca değerlendirmek suretiyle Üst Düzey İşbirliği Konseyi Sekizinci Toplantısı'nı tamamlamış olacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da

İlk toplantının ardından Türk ve Rus heyeti, basına açık bir toplantı gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı burada da açıklamalar yaptı.

Putin, "Askeri, savunma sanayisinde iş birliğimiz var. Gündemimiz S-400 hava savunma sisteminin sevkiyatının tamamlanmasıdır. " dedi.

Astana sürecinin garantörleri Rusya ve Türkiye olarak Suriye’de gerginliğin düşürülmesi için büyük çaba gösteriyoruz. Türkiye ile pekiştirilmiş ve ilerlemiş iş birliği çerçevesinde ilişkileri geliştirme kararı aldık.

TİCARET HEDEFİ 100 MİLYAR DOLAR

Putin'in konuşmasından sonra açıklamalar yapan Erdoğan, "Geçen sene 6 milyon Rus vatandaşını ülkemizde ağırladık. Rusya birinci sırada. Ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz. 1300 kadar iş adamı Rusya'da yatırımcı olarak bulunuyor. Turizm yılını çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Gerek stratejik, kültürel alanlarda olsun, iş birliğimiz devam edecek. TürkAkımı projesinin bu sene kara kısmı tamamlanacak." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da

MİLLİ PARALARLA TİCARET YAPALIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temel hedefimiz, tarımda, gümrüklerde, ticari ilişkilerimizin her alanında üçüncü ülkelerin firmalarına tanınan imkanların Türk şirketlerine de sağlanmasıdır.

Ayrıca Cumhurbaşkanı, "Türk müteahhitler Rusya'da 1961 proje üstlendiler. Rus hükümetinin projelere daha fazla destek vereceğini düşünüyorum. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen şirketlere yardımcı da olacağız. Bütün bakanlarımıza öncelikli verdiğim talimat Rusya'ya, ticari ilişkilerde mümkün olan her türlü kolaylığın gösterilmesi yönündedir. Bu firmaları Rus değil, Türk firmaları olarak kabul edeceğiz. Mavi Akım, TürkAkımı gibi projeler stratejik ve devamı gelecek projelerdendir. Milli paralarla da ticaretin önemine de vurgu yapmak istiyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'da