400 yaşındaki minare yeniden örülüyor
AA

Her gün yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Sultanahmet Camisi'nde yaklaşık 1 yıldır, kayma sebebiyle sökülen sağ ön minarenin konservasyonu için hummalı bir çalışma yürütülüyor.

400 yaşındaki minare yeniden örülüyor

Yüklenici firma Alba İnşaat tarafından caminin bahçesine ziyaretleri engellemeyecek şekilde şantiye kuruldu. Şantiyeye, taşların konservasyonu sırasında çıkan tozların turistleri ve cemaati rahatsız etmemesi için tozu emen makineler de kuruldu.

"ZEMİNDE SORUN YOK"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, İstanbul'daki camilerin teker teker restore edildiğini hatırlatarak, bu kapsamda, Sultanahmet Camisi'nin de baştan aşağı incelendiğini söyledi. Caminin öncelikle zemininin röntgeninin çekildiğini belirten Ertem, yapımının üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen zeminde ciddi sorun olmadığının tespit edildiğini kaydetti.

400 yaşındaki minare yeniden örülüyor

6 AYDA BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Bu restorasyonu diğerlerinden ayıran en önemli özelliğin, sökülen taşların konservasyondan geçirilerek yeniden kullanılması olduğunu ifade eden Ertem, "En ufak parçayı koruyarak bir restorasyon gerçekleştirdik. Minarenin sökülen taşları büyük oranda onarıldı. Onarımlarda da orijinal taşlarla uyumsuzluk olmaması için hurdaya çıkan taşlar kullanıldı. Sökülen 532 taştan kullanılamayacak durumdaki 131'ini parçalara bölüp, kullanılabilecek durumdaki taşlara yama yaptık" bilgisini verdi. Genel Müdür Ertem, minarenin, konservasyonu biten taşlarla yeniden örülmeye başladığını belirterek, şu ana kadar sökülen 38 sıradan 6'sının örüldüğünü bildirdi. Çalışmalara, rüzgarlı, karlı ve yağmurlu havalarda ara verildiğini anlatan Ertem, restorasyonun 6 ayda bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)