Bakan Nabi Avcı Filistinli şair Mahmut Derviş'i unutmadı

öğretmen

Ürdün temasları kapsamında Salt Türk Şehitliği’ni ziyaretinin ardından Başkent Amman’a geçerek, Prenses Rahma Okulu’nda öğrencilerle bir araya gelen Nabi Avcı'ya öğrencilerin ilgisi yoğundu.

KARŞILIKLI ŞİİR OKUMA SÖZÜ

Sınıfları tek tek dolaşarak öğrencilerle sohbet eden Bakan Avcı, bir öğretmenin isminin Mahmut Derviş olduğunu öğrenince Filistinli ünlü şairi anmadan geçmedi.

Avcı, "Mahmut Derviş'in şiirlerini biliyor musunuz?" sorusuna olumsuz yanıt veren öğrencilerden, bir sonraki ziyarette karşılıklı Derviş şiirleri okumak için söz aldı.

Bakan Nabi Avcı Filistinli şair Mahmut Derviş'i unutmadı

BEYRUT KASİDESİ, LENİN ÖDÜLÜ ALDI

Filistin'in tanınmış şairi Mahmud Derviş, İsrail işgali nedeniyle hayatını Lübnan'da sürdürdü. İlk şiirlerinin yayımlanma sürecinde, "El-arz" (Toprak) cephesinde etkinlik gösterdi. "El İttihad" gazetesi ile "El Cedid" dergisinin yazı işleri müdürlüklerini yaptı. Şiirleri 20'den fazla dile çevrilen Filistinli şair, 2003 yılında uluslararası Nazım Hikmet şiir ödülüne de layık görüldü. 1982 yılı Eylül ayında Sabra ve Şatilla'da yaşanan katliamın ardından yazdığı Beyrut Kasidesi ile 1984'te Sovyetler Birliği'nde Lenin ödülünü aldı.

Bakan Nabi Avcı Filistinli şair Mahmut Derviş'i unutmadı İZLE

FİLİSTİN'İN SORUNLARINI DİZELERİNE TAŞIDI

Şiirleri ve yazıları nedeniyle birçok kez tutuklanarak cezaevinde yatan şair, Filistin halkının yaşadığı zorlukları dizeleriyle anlatmasıyla tanınmaktaydı. Adı, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nün önde gelen adayları arasında geçen Derviş, lirik örnekler gösteren şiirinde, geniş bir insanlık tarihi ve coğrafyasını konu edindi.

KALP AMELİYATI SONRASI HAYATINI KAYBETTİ

1970 yılında İsrail'den sürgün edilen sanatçı, iki yıl süreyle birçok Arap ülkesinde dolaşmak zorunda kaldı. 2008 yılı Mayıs ayında 2. Beyoğlu Şiir Festivali kapsamında Türkiye'ye geldi. Türkçe’ye çevrilen 20 civarında kitabı bulunan Derviş, geçirdiği bir açık kalp ameliyatı sonucu yaşamını yitirdi.

"KAYDET ARABIM"

Filistin ulusal marşı Neşîd el-intifada'nın söz yazarı olan sanatçının en bilinen şiiri, şu sözleriyle tanınmaktadır: “Kaydet; ben bir arabım... kart numaram elli bin... sekiz çocuğum var... dokuzuncusu önümüzdeki yaz geliyor. kızdın mı... Kaydet; ben bir arabım... (..) ama lütfen yaz... her şeyden öte... kimseden nefret etmem ben..."