550 bin liralık hurda

550 bin liralık hurda

1925 model Bugatti Type 22 Brescia, 11 yaşındaki bir otomobil için gümrük vergisi vergi vermek istemeyen sahibi tarafından göle atıldı.

Bu olayın ardında ise kurnaz sahibin ilginç planı yatıyordu.

Vergiden yılan otomobil sahibi, aracının bir kaza sonucu göle uçtuğunu beyan edip onu hurdaya çıkarıp vergi ödemekten kurtulacak, ardından sudan çıkarıp tamir ettirdikten sonra da sefasını sürecekti.

Planın ilk aşaması saat gibi işledi. Güçlü bir zincirle bağlanan Bugatti Type 22 Brescia, Maggiore gölünün soğuk suları ile buluştu. Ardından gerekli prosedürler tamamlandı ve araç hurdaya ayrıldı.

ZİNCİR KOPTU

Kurnaz adam, olayın üzerinden yeterince zaman geçtiğini ve insanların bu 'kaza'yı unutuklarından emin olduktan sonra aracı çıkarmak için olay yerine gittiğinde kötü bir sürprizle karşılaştı.

Zaman içinde paslanan zincir otomobilin ağırlığını tartamayarak kopmuş ve otomobil dip dalgalarıyla sürüklenerek çamurlu göl tabanında kaybolmuştu.

Vergiden kurtulmak için otomobilinden olan adam tüm ümidini yitirerek aramaktan vazgeçti.

Bugatti Type 22 Brescia - 550 bin liralık hurda

1936 yılında meydana gelen bu olay bir şehir efsanesi olarak kulaktan kulağa yayılınca meraklılar, göl tabanında Bugatti Type 22 Brescia'yı aramaya başladılar.

UZMAN EKİPLER ARACI GÖLDEN ÇIKARTTI

Uzun yıllar meraklı araştırmacıların uğrak yeri olan göl otomobili vermiyordu. Tâki 1967 yılına kadar, çamura saplanmış ve çürümüş olarak bulunan Brescia'yı tek parça çıkarmak pek mümkün görünmüyordu.

Kurnaz sahibinin serin sulara terk ettiği ve bugün hazine değerinde olan Bugatti Type 22 Brescia, tam 73 yıl sonra 2008'de dalgıçlar ve teknik uzmanlarla yapılan ortak çalışmalar neticesinde gün yüzüne çıkarıldı.

260 BİN EURO'YA SATILDI

73 yıl su altında kalan bir otomobil için 'oldukça sağlam' görünen bu Bugatti geçtiğimiz sene açık artırmada tam 260 bin euroya satıldı. Peter Mullin koleksiyonu tarafından satın alınan araç sergileniyor.

Bu arada son bir bilgi. Bugatti 1914 ve 1926 yılları arasında sadece 2.000 tane Bugatti Tip 13, 22 ve 23 otomobil üretti.