773 milyon e-posta adresi ve şifreler sızdırıldı
ensonhaber.com

Son yıllardaki en büyük veri sızıntılarından bir tanesi gün yüzüne çıktı. Ünlü güvenlik araştırmacısı Troy Hunt, 773 milyon benzersiz e-posta adresinden ve 21 milyon eşsiz şifreden oluşan büyük bir sızıntı olduğunu bildirdi .

Troy Hunt, geçtiğimiz haftadan itibaren birçok kullanıcının kendisine ulaştığını belirterek, toplamda 87 GB büyüklüğündeki 12 bin dosyadan oluşan yaklaşık 2.7 milyar kayıt olduğunu söyledi. MEGA adlı depolama sitesinde barındırılan bu veriler daha sonra kaldırıldı, fakat bazı hack forumlarında bu arşivin hala bulunduğu bildirildi.

eposta

Bu sızıntının, 2013 yılında yaklaşık 3 milyar Yahoo hesabının sızdırılmasından sonraki en büyük veri sızıntısı olduğu söyleniyor. Kullanıcıların tek tesellisi ise sızdırılan bilgilerin arasında kredi kartı gibi verilerin bulunmaması.

KENDİ HESABINIZI KONTROL EDİN

Veri tabanını kendi internet sitesine yüklemiş olan güvenlik araştırmacısı Troy Hunt, bu sayede kendi e-posta adresinizin sızdırılan e-posta adresleri arasında olup olmadığını kontrol etmenizi sağlıyor.

haveibeenpwned.com

Yukarıdaki bağlantıya tıklayarak ilgili internet sitesine gidin ve kimlik doğrulaması yaptıktan sonra karşınıza çıkan kutucuğa e-posta adresinizi yazın. 'pwned' butonuna bastığınızda aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşırsanız, e-posta hesabınız sızdırılmış listede yer alıyor demektir ve şifrenizi değiştirmeniz gerekebilir. Ayrıca sayfayı aşağıya indirdiğinizde, hangi platformlardan e-posta adresinizin sızdırılmış olabileceğini görebilirsiniz.

email

İlgili yere e-posta adresinizi yazdığınızda aşağıdaki ekranla karşılaşırsanız, endişe etmeniz gerekecek hiçbir şey yok, e-posta adresiniz sızdırılan listede bulunmuyor demektir.

mail