Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

G-8'den İran'a ÜLTİMATOM

Uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya al.
08 Temmuz 2008 / 20:05
G-8den-Irana-ULTIMATOM

Japonya'nın kuzeyindeki Toyako kentinde düzenlenen zirvede, G-8 ülkeleri liderleri tarafından yayımlanan bildiride, ''İran'ın nükleer programının ortaya koyduğu riskler ve bu ülkenin uluslararası taahhütlerini yerine getirmemesi konusunda ciddi şekilde endişe duyuyoruz'' denildi.

İran'dan ''uranyum zenginleştirmeyle ilgili her türlü faaliyetini askıya alması ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile (UAEK) işbirliği yapması'' istenilen bildiride, Tahran yönetiminden, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya'nın oluşturduğu ''5 artı 1'' ülkelerinin sunduğu ''teşvik paketi''ne olumlu yanıt vermesi de talep edildi.

ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın sunduğu paketin, 2006'da önerilen ve Tahran yönetiminin reddettiği teşvik paketinin revize edilmiş durumu olduğu ve başta nükleer teknoloji olmak üzere, uçak sanayii, enerji, yüksek teknoloji ve tarım alanlarında ticari işbirliğini kapsadığı belirtiliyor.

Tahran yönetimi, uranyum zenginleştirmenin durdurulması isteğini daha önce defalarca reddetmiş, nükleer hakkını tanımayan hiçbir öneriyi kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

KUZEY KORE
G-8 liderlerinin bildirisinde, Kuzey Kore'den de nükleer programından vazgeçmesi ve bunun denetlenmesi için uluslararası toplulukla işbirliği yapması istendi.

Liderler, Kuzey Kore, Güney Kore, ABD, Çin, Japonya ve Rusya'dan oluşan altılının geçen yıldan beri sürdürdüğü görüşmelerde elde edilen gelişmeleri kaydettiklerini belirttiler ve Kuzey Kore yönetiminin geçen ay nükleer faaliyet beyanını sunmasını ''ileriye dönük bir adım'' olarak nitelediler.

Liderler bununla birlikte, bu beyanın tam olarak denetlenmesinin çok büyük öneme sahip olduğunun altını çizdiler.

''Kuzey Kore'yi, bu denetleme sürecinde açıkça işbirliği yapmaya çağırıyoruz'' ifadesi yer alan bildiride, ''Kuzey Kore'de varolan tüm nükleer tesislerin derhal kapatılmasını ve tüm nükleer silahlar ile nükleer programların etkisiz duruma getirilmesinin çok önemli olduğu'' vurgulandı.

ZİMBABVE
Liderlerin açıklamasında, G-8'in, Zimbabve'deki şiddet olaylarının sorumluları konusunda maddi ve farklı konularda önlemler alınmasından yana olduğu belirtildi, ancak ''yaptırım'' sözcüğü kullanılmadı.

Bildiride, ''Bu ülkedeki şiddet olaylarının bireysel sorumlularına karşı maddi önlemler başta olmak üzere ek önlemler alacağız'' denildi.

G-8 ülkeleri, Almanya, Kanada, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Rusya'dan oluşuyor.

AA








g8
biri iran dini kuralların en katı uygulandıgı ülke biri kuzey kore komünizm kurallarının en katı uygulandıgı ülke iki ülke tamamen zıt kutuplarda iki ülkede g8 devletlerinden kat kat küçük ama adamlarda bir yürek var mangal gibi bende iserdim ülkemin ileri gelenlerinin ajmedinejat gibi kendilerini tehidit edenlere aslanlar gibi kükremesini bende isterdim herşeye ragmen özgürlügümüzden taviz verilmemesini bende isterdim türkün öz vatanında paryalıgın bitmesini
GÖKTÜRK yazıyor 08 Temmuz 2008 Salı 22:18
bozkurt arkadasa
sen git önce ac karnini doyur sonra atom bombasi mi yaparsin uzaya mekik mi gönderirsin orasini bilmem
anti bozkurt yazıyor 08 Temmuz 2008 Salı 22:08
evet evet hayallar kurmaya devam edin
bozkurtlar ikdira gecsin bizde atom bombasi yapacaz iranla beraber olup kafirlere bu topraklari mezar edeces allahin izniyle
bozkurt yazıyor 08 Temmuz 2008 Salı 20:58