Enson Haber Sitesi Güncel Haberler
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Canlı bomba aracı havaya uçurdu

Mersin'de bir otomobilde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 12 polis memuru yaralandı.
19 Ağustos 2008 / 17:00
Canli-bomba-araci-havaya-ucurdu

MERSİN'de bir süredir canlı bomba ihbarı nedeniyle takibe alınan bir otomobilde, otoyol girişinde polis tarafından durdurulmak istendiği sırada patlama meydana geldi. 1'i ağır 12 polisin yaralandığı olayda, araçta bulunan 1 canlı bomba öldü.


Yaralı polis sayısı 12'ye çıktı
Adana-Mersin Otoyolunda meydana gelen patlamada, 12 polis memurunun yaralandığı bildirildi.

Patlamada yaralanan polislerin kimlikleri
Mersin'de meydana gelen patlamada, yaralanan 12 polis memurunun kimliği belirlendi.



Olay, saat 16.00 sıralarında, kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) otoyolunun Mersin'den Gözne mevkiinde otoyola giriş bölümünde meydana geldi. Polis ekiplerinin, canlı bomba ihbarı nedeniyle bir süredir takibe aldığı, içinde 2 teröristin bulunduğu otomobil, Mersin'den Gözne mevkiinde TAG otoyoluna girişteki Bölge Trafik Şube Müdürlüğü kontrol noktasında durdurulmak istendi. Ancak, polislerin arasına hızla daldı, aynı anda şiddetli bir patlama meydana geldi. 1 canlı bombanın öldüğü patlama sonucu 9 polis yaralandı.

YARALILAR HASTANEDE
Mersin'de takip altında tutulurken ‘Canlı bombanın' kendisini havaya uçurması nedeniyle tamamen tahrip olan otomobilin parçalanması sırasında yaralanan 9  polisten 4'ü Mersin Devlet, 2'si Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldığı öğrenildi. Patlamanın olduğu bölgede karayolu ulaşıma kapatıldı. ‘Canlı bomba'nın etrafa saçılan ceset parçalarının da toplandığı bildirildi.

VALİ: 9 POLİS YARALI
Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, patlamada yaranan polis memurlarını ziyaret etmek için Mersin Devlet Hastanesi'ne giderken, olayda 9 polis memurunun yaralandığını bildirdi. Yaralı polislerden 1'inin durumunun ağır olduğunu belirten Vali Aksoy, beyaz renkli ‘Mazda' marka otomobile Bölge Trafik ekiplerinin ‘Dur' ihtarına bulunduğunu, araçta bulunanların yakalanacaklarını anlayınca yüklü miktarda patlayıcıyı havaya uçurduklarını söyledi. Vali Aksoy, teröristlerin nereye gitmek istedikleri ve nerede eylem yapmayı planladıklarının araştırıldığını, kimlik ve eşkallerine ulaşmak için soruşturmanın çok yönlü sühldürüldüğünü bildirdi.








yazıklar olsun kürdlere
birazcık insan olun ve bu terörü kınayın.
TURKIHS ZAZA yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 04:34
Yazık yaa..
12 polisimiz yaralanmış,terör her yerden hortlamaya başlamış,ama bu ülkenin çatısı altında nefes alıp veren insanlar hala birbirinin etnik kökeniyle uğraşip hainlerin ekmeğine yağ sürüyor.Yazık,gerçekten çok yazık,yorumları okurken insanlığımdan utandım.KAHROLSUN TERÖR,KAHROLSUN PKK,KAHROLSUN HAİNLER..
aslı sena tanır yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 04:02
boşver demirci kava
Kürtlerin kim olduğunu biliyoruz öyle hemen fırsat bulmuş gibi ayrımcılık yapma.elbette Kürtlerin atası medlerdir ve kurmanc,soran,zaza,ve goran Kürt kollarıdır.Gurmanc diye birşey de yoktur bu da senin uydurman olsun.yazıyı da bir yerden kopyalayıp yapışıtırmışsın.öyle kötü niyetli insanlarının yazısını hiç sorgusuz sualsız kabul edeceğine belki bu ırkçı düşüncelerine hitap ediyor diyedir.onu yapacağına gelip benim gibi Kurmanc olan yani Kürt olan birine sorsan sana kendimden başlayıp Kürtlerin şeceresini çıkarırım.Allah akıl fikir versin insanlara ırkçılık furyası yüzünden ne yapacaklarını bilemiyorlar.ama cennetten uzaklaşıyorlar ırkçılığa yaklaştıkça o kesin.mesele Kürtler değil.mesele bir adi insan polislere saldırıda bulunmuş.ve millet olarak üzmüştür bizi.mesele bu.yapan Kürt olmuş Türk olmuş ne fark eder sonuçta Türkiyeli biri bu ülkeden uzaylı değil ya. ya Urfalıdır ya Kayserilidir ya Mardinlidir ya Adanalıdır Ya Vanlıdır ya Yozgat her ne ise yaptığı kötü bişey.kınıyoruz ve lanetliyoruz.
asterix yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 03:27
ZAZALAR TÜRK BOYUDUR VE TÜRKTÜR
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesinin İrani diller grubuna ait bir dil olan Zazaca'yı konuşan ve Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde varlığını sürdüren Türk kökenli bir halktır. Nüfuslarının 1.5 ve 2.5 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir.[1] Zazalar, ağırlıklı olarak Adıyaman (Gerger ilçesi), Aksaray, Batman (Sason ilçesi), Bingöl, Bitlis (Mutki ilçesi), Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Gümüşhane( Gümüşhane'de yoktur. Sağlıklı bilgi değildir.), Erzurum (Çat, Aşkale ve Tekman ilçeleri), Kayseri, Malatya (Pötürge ve Arapkir ilçeleri), Muş, Urfa, Sivas (Kangal, Zara, Ulaş ve İmranlı ilçeleri) ve Tunceli illerinde ikamet etmektedirler. Bunun dışında İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli ve birçok ile göç etmiş Zaza mevcuttur. Türkiye dışında ise, Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Belçika, Fransa, İsveç ve Danimarka gibi Avrupa ülkelerinde de yarım milyon Zaza'nın yaşadığı tahmin edilmektedir.[1] Ayrıca, Kazakistan'ın Cambul kentinde ve Gürcistan'ın Batum kentinde Zaza yerleşimleri vardır. Zazalar, Belucistanlılar, Farslar, Gilanlılar, Lorestanlılar, Mazenderanlılar ve diğer Türk etnik gruplarla dil ve kültür bağlamında birçok ortak özellik paylaşırlar.zazaların efsanevi araştırmacıcı Mehmet Şerif Fırat , Türk araştırmacı Kazım Mirşan ve Haluk Tarcan hoca ile beraber ZAZAların Türk boyundan geldikleri asıllarının Türk olduklarını ispatlamışlardır.kürdlerle yakindan uzaktan alakalari da,ilğileride yoktur. kürddür diye yapılan yorumlar asılsız ve haince bir tutumdur
DEMİRCİ kava yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 03:26
DEMİRCİ KAVA TÜRK EFSANESİDİR.
Demirci Kava adlı kişinin aslında Türk veziri Bilge Tonyukuk olduğunu söyleyen Ömer Özüyılmaz, “Şerefname’de de bu geçer. Göktürk yazıtlarında, Bilge Tonyukuk’un adı Gave olarak geçer. Aslen Çin topraklarında yaşayan bir Türk ailenin çocuğu iken, Göktürk devletinde vezirlik yapmıştır. Doğu Türkistan Türklerinde, Çin’den gelen ailelere ‘Gave’ denmektedir. Göktürklerde ve Doğu Türkistan Türklerinde vezirlerin unvanı ‘demirci’dir. Dolayısıyla Bilge Tonyukuk’un Türkçe unvanı Demirci Gave’dir. Bu benzerliğin tesadüfle açıklanmasına imkân göremiyoruz. Ergenekon destanında anlatılan hadise tamamen Demirci Gave efsanesi ile aynıdır.” diyor. Bu ve benzeri birçok Türk efsanesi, Türklerin İran’a gelmelerinden sonra Fars edebiyatına geçer. Firdevsi’nin yazdığı Demirci Kava efsanesi, Türklerin İran’a gelmesinden sonra gerçekleşir. Firdevsi de Türklerden duyduğu bu efsaneyi kaleme alır. Hem demirci kava efsanesinde hem de Türklerin türeyiş destanında bir demircinin dağı erittiği ve halkı özgürlüğe kavuşturduğu ile demircinin zalim kralı öldürdüğü aynı benzerliklerle anlatılıyor.
DEMİRCİ kava yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 03:25
GURMANCLAR KÜRT DEĞİL
Yazar Ömer Özüyılmaz, Gurmancların Kürt oldukları tezinin yanlış ve politik olduğu görüşünde: “Kürt ve Gurmanc toplulukları birbiri ile uzak akraba, fakat ayrı boylardan. Kürtler İran’a 5. yüzyılda gelmişken Gurmancların Batı İran’a, Irak’a ve Anadolu’ya gelişleri Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonra olmuştur.” ‘Gur’luğun esasen Türklüğün temel adı olduğunu ileri süren Özüyılmaz, bu konuda farklı bir tartışmayı başlatıyor: “Hem tarihî vesikalarda hem de günümüzde Türkler, ‘Gurlular’ olarak tanınmışlardır. ‘Gurluk’ Türklerde ya ilk ya da son ad olmuştur. Uygur, Sugur, Ogur, Finogur, Ongur, Bulgur gibi çok sayıda Türk boyu vardır. 1000 yıllarında Kıpçak Türklerine Yugur oğulları denmektir. Harzemşahlar da bu zümre içerisinde yer alırken, Kıpçak, Kun ve Kuman adları ile anılan Türkler de ‘Gur’ şeklinde tarif edilmekteydi. Kısacası Türklüğün özü ‘Gur’ kelimesidir.” Özüyılmaz’a göre “Gur” kelimesinin Kürtçe (Gurmanc dili) anlamı “Kurt” demek. Kurt ise Türk topluluklarının efsanevi sembolü. Terör örgütü PKK’nın yayın organlarından Pine ve Azadiye Welat gazetelerinin çıkardıkları Ferhenggoka adındaki Kürtçe sözlükte “Gurmanco” kelimesi “efsanevi bir Kurt” olarak tarif ediliyor. İran-Tahran ve Türkmenistan-Aşkabat arasında Hazar gölünün güneyinde Gurgan adlı bir yer adının Türkçe, “kurtlar ve kurt yeri” manasına gelmesi de Gurmancların Türklüğünü ifade etdiyor. Gurmanc kelimesinin Türkiye’deki kullanımlarından bazıları da Kirmanc ve Kurmanc şeklinde. Kirman, Farsçada kurt adam, kurtlar anlamına geliyor “Gurmanc” kelimesi ise “Gur” ve akabinde aidiyet anlatan “Man” belirteci ile birleşmesinden meydana geliyor. Alman, Kuman, Kurman, Sayman, Uzman, Kahraman, Ayman gibi isimlerde de “man” eki belirteç olarak kullanılıyor. “Türk” ismine “man” eklenmesi ile oluşan “Türkmen” kelimesinin meydana geldiği gibi, Gur Türklerinin adı olan, “Gur” kelimesinin arkasına “Man” eklenmek suretiyle “Gurman” kelimesi oluşturulmuştur deniliyor. Ömer Özüyılmaz bugün Gurmanc lehçesi ile konuşan Kürtlerin kullandığı çok sayıdaki kelimenin öz Türkçe olduğunu belirtiyor. Özüyılmaz, tespit ettiğine göre Kürtçede (Gurmanc dilinde) yer alan 400 kadar öz Türkçe kelimenin olmasına karşın, bu kelimelerin Türkiye Türkçesinde yeralmıyor.
DEMİRCİ kava yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 03:24
kürdler asyadan geldiler
Ön Asya’da İlk Kürt adının kullanılması M.S. 5. yüzyılda oldu. Bu tarihe kadar Ortadoğu’da Kürt adına rastlanılmaması Kürtlerin Asyatik bir topluluk olduğunu göstermeye yetiyor. Günümüzde Kürtler Sivas’tan Basra’ya kadar olan coğrafyada yaşayan bir halk olarak anlatılıyor. Yazar Özüyılmaz, Kürtlerin Hunlar içinde yer alan bir topluluk olduğunu; ancak Anadolu’ya Türklerden önce geldiklerini tezini ortaya atıyor: “Kürtler Türklerden 5 asır önce Anadolu’ya gelip yerleşmiştir. Bunlar daha çok dağlarda yaşadılar. Kürtler Asya’da Hunlar içinde yaşadılar. Hunlar içinde Moğollar, Tibetliler, Afgan kökenliler de var. Ancak Hunların ana mantalitesi Türklük üzerindedir.”
DEMİRCİ kava yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 03:23
kürdlerin kökeni nereye dayanıyor
ugüne kadar birçok bilim adamı Kürtlerin kökenini Türkiye, Irak, İran ve Suriye’de araştırdı. Ancak ortaya çıkan sonuçlar meseleyi daha da içinden çıkılmaz hale getirdi. Bazıları, Kürtlerin kökenini Medlere, Urartulara ve Araplara dayandırdı; bazıları da Asya’daki kavimlere… Kimi bilim adamlarına göre Kürtler, Finliler ve Cermenlerle akraba. Yazar Özüyılmaz'a göre Türkiye’de yaklaşık 1.5-3 milyon arasında Kürt kökenli vatandaş yaşıyor. Kimi Kürt, Gurmanc ve Zaza kendini Türklerden ayrı bir ırk olarak mütalaa ediyor. Kimi de köken olarak Türk ya da başka halklardan olduklarını benimsemiş durumda. ama son yıllarda zazaların Türk oldukları,hornak Türk oymağına ait oldukları kanıtlanmıştır.
DEMİRCİ kava yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 03:18
ELEGEŞ ANITINDA Kİ KÜRD
Konuyla ilgili bir diğer kanıt ise Moğolistan’ın kuzey batısında Baykal gölü ve Altay dağları civarındaki Yenisey ırmağı yakınında bulunan bir anıt. Günümüzde Tannu-Tuva Özerk Muhtar Türk Cumhuriyeti içinde kalan bu alanda, Kürtler tarafından bir İlhanlık veya bilinen ilk Kürt beyliğinin izleri var. ..Bugünkü Türkçe ile anıtta şöyle bir yazı bulunuyor; “Ben Kürt İl-hanı Alp-Urungu’yum. Altından yapılmış okluğumu bağladım belime; devletim ve milletim ben 39 yaşımda öldüm.” Bu kayıt Kürtlerin bu dönemde Türkistan’da bir devlet kurduklarını, dillerinin Türkçe olduğunu, devlet yapısının Türk mefkûresine göre şekillendiğini gösteriyor.
DEMİRCİ kava yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 03:18
medler kürdlerin atası değil
Aksiyon'un haberine göre 10 yıldır yerli ve yabancı birçok kaynağı inceleyen Özüyılmaz’ın tespitleri, bugüne kadar yapılan tartışmaları sona erdirecek nitelikte. Yazara göre “Kürtler” diye bir topluluk var. Kürtlerin bir kolu kabul edilen Gurmanclar da Türk. Kürtlerin atası da Medler değil. Gurmancların ise aslında Kürt olmadığı delilleri ile ortaya konuluyor.
DEMİRCİ kava yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 03:16
Qubar arkadaşım
boşver sen takma kafanı sen belli ki Kürt değilsin.onun için işine yaramaz boşver yorma kafanı sen.osmanlı sadece senin değil Türk,Kürt,Arap,hepsinin atasıdır.neyse tarihe girmeyelim.Kurmanci Kürtçenin bir lehçesidir ve ençok konuşlan lehçesi türkiyede lehçesi diyebiliriz.Kürtçe=Kurmanci,zazaki,sorani,gorani dört lehçedir.Türkçe gibi dünyanın bir çok dili latincedir.ğ,ı Türkçe ye özgüdür.bu alfabede ê,î, Kürtçeye özgüdür.osmanlının kullandığı alfabe arap alfabesidir bunu da bil.hem önemli değil önemli olan seslendirme yapmak.taşı,kazı,bitkiyi,börtüyü böceği resimlerine herbirine bir ses yüklersin yan yana getirirsin yine de o dili konuşturursun yeterki dil olsun.sen çok dar düşünüyosun.ama öğrenmeyi istenmen de güzel.hemu mirovanra şev baş(herkese iyi geceler).
Celali Kurdi yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:57
ben hala anlamışi değilim,
celali hevalim ben olsam "kahrolsun pkk" yazardım.bak her şeyinle battın.boş ver biz müslümanız ve Türküz.bende telafarda ve feluce de ermeni kürdler ve amerikalılarca camide kurşuna dizen gavurları kınıyorum Allah belasını versin.sen bu pkk lileri hiç savunma.akıllı ol.başka vatanımız yok.benden tafsiyedir.
.....siirt yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:55
kansızlar,Batmanlıyız,ülkemize aşığız.
Hakaret, küfür, aşağılama vb. ifadeler içeren ve büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmamaktadır. Kriterlerimize uygun olarak yeniden yorum yazmanızı diler, ilginize teşekkür ederiz...
Batmanlı Ferit özçelik yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:48
batmanlıyım,bahçelievler 1629 dayım.
Hakaret, küfür, aşağılama vb. ifadeler içeren ve büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmamaktadır. Kriterlerimize uygun olarak yeniden yorum yazmanızı diler, ilginize teşekkür ederiz...
Batmanlı Ferit özçelik yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:46
adanalılar
yaptığımız her iş Allah adına yapılır abes iş yoktur bizde.iyilik ve doğruluk şiarımızdır.ben hiçbir zaman bir iş yaparken bir yerlerde senin gibiler gibi aslımı inkar edip Türküm demedim.ama Türk ile Kürdün kardeşliğini hep savunurum.sen bi elime geç de kim kimin nefes borusunu kesiyor sana gösteririm.sen böyle at tut kolay öyle ordan.hem sen o ferit özceliksin anladım o kadar düşük seviyeli olduğunu.ermenisin diyecem ama ermeniler de bir halk ve insan sen bir .... diyelim ve senle burda uğraşmam.ve sen Türk değil ancak Türk ün yalaması olursun.biz Kürdüz ve Türklerle bin yıldız beraberiz kardeşiz dinimiz bir.
Celali Kurdi yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:42
Latin alfabesi ve Kürtçe :)
Öncelikle sema hanım kırmanci ayrıdır kürtçe ayrıdır bilmenizi isterim? Yani ikisi aynı şey değil! Celali o yazdığın alfabe tıpkı Türkçedeki gibi ve dediğin gibi latin alfabesidir ve yeryüzündeki çoğu ülke o alfabeyi kullanır! Sadece kendi karakteristik özelliği gereği bazı harfler olmaz başka harfler olur? Mesela Türkçede x,w,q gibi harfler yokdur ama latin alfabesindede Ğ ğ yokdur! Ama bu Türkçenin latin harflerinden oluşduğu gerçeğini değiştirmez. Yani kürtlerde latin alfabesinimi kullanıyor demek istiyosun? :) Kendi orjinal bir metniniz alfabeniz yokmu onu soruyorum mesela asıl Türkçe Osmanlı zamanında kullanılan osmanlıca harflerden oluşur hani dedelerimizin yazdığı okuduğu gibi ama sonra Atatürk inkılaplarından sonra latin alfabesine geçildi? Siz ne zaman geçtiniz latin alfabesine kim yapdı bu inkılabı onu bari söyle :))
QUbAR yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:37
mam celal kahrolsun yahudi ve ermenilere
harfler.A,B,C,Ç,D,E,Ê,F,G,H,I,Î,J,K,L,M,N,O,P,Q,R,S,Ş,T,U,Û,V,W,X,Y,Z küçük harfler a,b,c,ç,d,e,ê,f,g,h,i,î,j,k,l,m,n,o,p,q,r,s,ş,t,u,û,v,w,x,y,z------------------ senin bu harflerinle şöyle yaz;NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.. işte o zaman sen şeytandan ayrılmış olursun..
Batmanlı Ferit özçelik yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:36
ferit özcelik mısın nesin
asıl ermeni sensin.şimdi elimde olsaydın sana gösterirdim kimin ne olduğunu yalaka.Kürdüz elbet.sen benimle urfalını yorumunu okumuşsun ki hakkımızda yorum yapıyorsun ama anlaman kıt galiba bi daha oku yorumlarımızı anlamadıysan bi daha oku,hatta anlayana kadar hep oku,ve sen ne batmanlısın ne de Kürtsün,terörü ve senin gibi ortalığı karıştıranları lanetliyoruz,Kürtlüğüm de sana kapak olsun.tekrardan polislerimize acil şifalar dilerim ailelerine de sabır versin Yüce Allah.hayırlı geceler.aptallarla uğraşılmaz,son olarak Kürt-Türk kardeştir bunun tersini iddia eden veya çekemeyen kalleştir.ve ferit Allah seni de ıslah etsin ama kesinlikle bu zihniyetle karşıma geçme senin için hiç olmaz.
Celali Kurdi yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:34
ZAZATÜRKÜYÜZ,TÜRKÇÜYÜZ
Biz ki, Müluk-ı Turan, Emir-i Türkistanız, Biz ki Türk oğlu Türküz ve Biz ki, milletlerin en kadimi ve en ulusu Türk'ün Başbuğuyuz! Dünyanın ışıgını biz söndüreceğiz. zefer her daim Türklerin olacaktır.Diyarbekirli zazaTÜRKLERİ TÜRK IRKI SAĞOLSUN.ZAZATÜRK ANADOLU KARTALLARI-Heryerdeyiz.
ZAza21zaZA yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:32
celali kurdi ve urfalı
önce bu ülkeye hizmet edin,sonra Allahımıza şükür edin ki işiniz gücünüz rast gitsin.diğer sayfalarda şemdin sakık denen sizin gibi terör örğütünün sözlerini okuyun.nasıl hristyanlaştığını yazıyor kürdlerin.Allah korusun biz bu soysuzlara karşıyız.
Batmanlı Ferit özçelik yazıyor 20 Ağustos 2008 Çarşamba 02:28