Enson Haber Sitesi Güncel Haberler
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

AIDS çok hızlı yayılıyor

AIDS virüsünün tespit edilmesinden bugüne 34 milyon kişi hayatını kaybetti.
30 Kasım 2008 / 14:39
aids-cok-hizli-yayiliyor
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve AIDS ile Mücadele Derneği Denizli Şube Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turgut, AIDS virüsünün tespit edilmesinden bugüne 34 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 33 milyon kişinin AIDS virüsüyle yaşadığını belirten Prof. Dr. Turgut, "Bir yılda 2.5 milyon kişide HIV virüsü tespit ediliyor. Virüsü taşıyanlara HIV pozitif, belirtiler görülmeye başladıktan sonra ise AIDS hastası denilmektedir. Hastalığın tespitinden bu yana yaklaşık 34 milyon, 2007 yılında ise 2 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı demeden herkesi tehdit edebilen, henüz tam kür sağlayabilecek tedavisi ve aşısı bulunamamış bir hastalıktır." dedi.

Dünyada HIV vakalarının hızla arttığını, Türkiye'nin de bu salgının dışında kalmasının beklenmediğini ifade eden Turgut, "Sağlık Bakanlığı 2007 verilerine göre 2 bin 920 kişinin HIV ile birlikte yaşadığı belirlendi. Bunların 647'si AIDS basamağına ulaşmış, 2 bin 273 kişi ise HIV pozitif. Hastalığın, hiçbir belirti vermeyen ortalama 8-10 yıllık kuluçka süresi bulunuyor. En çok 20-49 yaş aralığında görülüyor. Bütün enfeksiyon hastalıkları gibi önlenebilir. Korunma önlemleri, tedaviden daha kolay ve ekonomiktir." şeklinde konuştu.

Hüseyin Turgut, AIDS'in bulaşma şekillerini ve korunma yollarını da şöyle özetledi: "Korunmasız her türlü cinsel temasla yüzde 70-80, kan ve kan ürünleriyle ya da kan bulaşmış araçlarla yüzde 5-10, anneden bebeğe gebelikte, doğumda ve emzirmekle yüzde 5-10 oranında bulaşabilir. Bu yolların dışında dokunmak, el sıkışmak, sarılmak, aynı yerde oturmak, aynı havayı teneffüs etmek, aynı tabaktan yemek, aynı çatal, bıçak, kaşık veya bardağı kullanmak, aynı saunayı, havuzu, banyoyu ve tuvaleti paylaşmak, giysileri ortak kullanmak, telefon kulaklığı, gözyaşı, ter, sivrisinek, böcek veya arı sokmasıyla bulaşmaz."

Cihan