AB yabancıya konut satmak istiyor

3

Yabancıların Türkiye'den aldığı konut sayısı toplamda 150 bini bulurken, son 6 senede konut alarak yurda soktukları para ise 18 milyar doları geçti.

Konut üreticileri Türkiye'den konut alan yabancılara oturum, çalışma ve vatandaşlık hakları sağlanırsa alımların daha da artacağına ve ülkeye on milyarlarca dolar döviz gireceğine dikkat çekiyor.

Türkiye'den konut alan yabancılara verilecek haklar konusunda hâlâ çekinceler ve belirsizlikler varken, birçok ülke yabancı yatırımcılara vize muafiyeti, oturum izni, vatandaşlık gibi haklar tanıyor.

KONUT ALANA OTURMA İZNİ

2008'deki finansal krizin açtığı yaraları sarmaya çalışan Avrupa ülkeleri gayrimenkul yatırımcılarını ülkelerine çekmeye çalışıyor. Birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesi AB'ye üye olmayan ülkelerdeki yatırımcılara, belirli bir tutarın üzerinde konut almaları durumunda aileleriyle birlikte oturma izni veriyor.

Oturma izni alanlar aynı zamanda AB içerisinde serbest dolaşım hakkı elde ederek vizesiz seyahat edebiliyor. Ev almak için ödenmesi gereken tutarlar ise 40 bin Euro'dan başlayıp 500 bin Euro'ya kadar çıkıyor.

İSPANYA

İspanyol hükümetinin çıkarttığı yasaya göre; İspanya'dan 160 bin Euro'luk gayrimenkul alan yabancı, oturum hakkı alıp Avrupa'da vizesiz dolaşabiliyor.

AB yabancıya konut satmak istiyor

PORTEKİZ

AB'de işsizlik oranı en yüksek üçüncü ülke olan Portekiz, en az 500 bin Euro'luk gayrimenkul alan yabancıya oturum izni veriyor. Ayrıca ülkede en az 10 kişi istihdam edecek bir iş kuran yabancılar da oturum izni alabiliyor.

LETONYA

Baltık ülkesi Letonya, 2010 yılında çıkarttığı yasayla kırsal kesimden en az 71 bin 500, kentlerden ise en az 143 bin Euro'luk gayrimenkul alan yabancılara oturum ve AB üyesi ülkeler arasında dolaşım izni veriyor.

İRLANDA

Ülkenin oturum izni vermek için aradığı kriter 400 bin Euro'luk mülk alımı yapılması.

AB yabancıya konut satmak istiyor

MAKEDONYA

40 bin Euro'luk gayrimenkul satın alan yabancı yatırımcılara 1 yıllık oturum izni, 400 bin Euro'luk yatırım yapan işadamlarına vatandaşlık veriyor.

YUNANİSTAN

250 bin Euro'nun üstündeki gayrimenkul alımlarında 5 yıl oturum izni veriyor. İzin çalışma hakkını kapsamıyor.

AB yabancıya konut satmak istiyor

ALMANYA

250 bin Euro sermayeli bir iş kurup Alman vatandaşlarına istihdam sağlayanlara oturum, sonrasında ise vatandaşlık hakkı veriyor.