AB Yetkilisi'nden Türkiye politikasında değişiklik talebi
ensonhaber.com

Avrupa Türkiye'nin iç meselelerine karışarak yalnızlığa itmeye çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya'dan iç meselelere müdahil olan açıklamaların bir benzeri de AB'den geldi. Bu seferki tehdit de üyelik müzakerelerinin sonlandırılması oldu.

Alman vatandaşı olan ve İspanya'da Türkiye'nin talebiyle Doğan Akhanlı'nın tutuklanması üzerine AB Genişlemeden sorumlu üye Johannes Hahn tepki gösterdi. Türkiye'ye ilişkin politikalarda değişikliğe gidilmesini talep eden Hahn, "Türkiye'nin AB geleceğini soruşturmanın vakti geldi." açıklamasını yaptı.

AB Yetkilisi'nden Türkiye politikasında değişiklik talebi

AVRUPA'DAN UZAKLAŞAN TÜRKİYE

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Süddeutsche Zeitung adlı gazeteye verdiği mülakatta, AB liderlerinin Türkye karşısında çaresiz ve birşey yapmadan bekleyiini eleştirdi. “Omuz silkmek de uzun vadede politik bir strateji değil.” diyen Hahn, "Sanırım üye ülkelerin bu tavrın ne gibi stratejik sonuçları olacağını tartışmasının vakti geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir ulusal seçime karışması ve sözde siyasi rakiplerinin teslim edilmesi yönünde çaba göstermesi kabul edilemez.” dedi.

AB Yetkilisi'nden Türkiye politikasında değişiklik talebi

PARALEL DESTEK

OHAL kapsamında yapılan resmi faaliyetlere de değindi Hahn. Soruşturmalar ve uzaklaştırmalar ile ilgili de konuşan AB üyesi, "belli ki Türkiye giderek Avrupa’dan uzaklaşarak rotasından dönmeye niyetli olmadığı bir yolda" diyerek üyelik müzakerelerinin fiilen dondrulmuş olduğuu belirtirken, "bu kararın ve Türkiye'ye yönelik sarf edilen açık sözlerin arkasında haklı gerekçelerin bulunduğunu ve doğru olduğunu" gösterdiğini belirtti.

AP BAŞKAN YARDIMCISI'NDAN AKHANLI AÇIKLAMASI

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff da Alman Akhanlı'nın İpsanya'da gözaltına alınmasına ilişkin "Yalnızca Türkiye'deki gibi otoriter bir rejim istedi diye Interpol namuslu vatandaşları, hiçbir kontrole tabi tutmadan suçlu ilan edip gözaltına alamaz." dedi.

AB Yetkilisi'nden Türkiye politikasında değişiklik talebi

Lambsdorff ayrıca, bu tutumun Almanya'ya karşı yeni bir saldırgan davranışının daha olduğunu belirtirken, "Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti bundan sonuç çıkararak Türkiye ile üyelik müzakerelerini nihayet bitirmeliler." şeklinde konuştu.