ABD: BM'nin kararına bakmaksızın yanıt vereceğiz
İHA

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısı üzerine Fransa, İngiltere, ABD ve konseyin geçici üyelerinden Fildişi Sahili, Hollanda, Peru, Polonya, Kuveyt ve İsveç'in talebiyle toplandı.

ABD: BM'nin kararına bakmaksızın yanıt vereceğiz

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bölgesel ve küresel güçlerin yıkıcı ve hayal dahi edilemez sonuçlara neden olacak çıkar çatışmaları yüzünden Suriye'deki savaşın ulusal ya da bölgesel bir krizin ötesine geçtiğini ve şu anda uluslararası güvenliği tehdit ettiği uyarısında bulundu.

"BM KARARINA BAKMADAN CEVAP VERECEĞİZ"

ABD BM temsilcisi Nikki Haley ise söz alarak, "BM Güvenlik Konseyi’nden çıkacak sonucun ne olduğuna bakmaksızın cevap vereceğiz." dedi.

Esad rejiminin bölgede yaptıklarına değinen Haley, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esad rejiminin saldırılarını önlemek için Duma kentinin mahzenlerinde saklanan çocuklar ve kadınlar var, ancak onlarca kişinin kimyasal saldırı sonucu öldürüldüğü mezarlara dönüştürüldü."

ABD: BM'nin kararına bakmaksızın yanıt vereceğiz

NEBENZİA: İNGİLTERE VE FRANSA, ABD'NİN PEŞİNE TAKILMIŞ

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da, Duma'da rejimin kimyasal silah saldırısı düzenlemediği iddiasında bulunarak, ABD, Fransa ve İngiltere'yi Suriye'de Rusya'ya karşı ''agresif bir politika'' yürütmekle suçladı.

Fransa ve İngiltere'nin ''hakaretler, savaş yanlısı söylemler ve yaptırımlarla körü körüne ABD'nin peşinden gittiğini'' belirten Nebenzia, Rusya'ya karşı tutumun Soğuk Savaş dönemindeki ''kabul edilebilir'' söylemin de ötesine geçtiğini ifade etti.

Duma'daki kimyasal silah saldırısını "yalan'' olarak nitelendiren Nebenzia, "ABD'ye ilgili kanallar aracılığıyla askeri müdahaleninin ciddi sonuçları olacağınını ilettik." dedi.

Nebenzia, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) yetkililerin kimyasal silah saldırısı soruşturması için hemen salı günü Suriye'ye uçabileceğini ve koruma sağlanacağını aktardı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)