ABD ordusu küçük nükleer reaktörler arıyor
DHA

d

Defense One’ın haberine göre Pentagon, Dilithium Projesi kapsamında bir C-17 nakliye uçağına ve askeri kamyonlara sığabilecek boyutlarda bir reaktör arıyor. Reaktörün yeni yakıt ikmali olmadan en az üç yıl çalışabilmesi ve en az 1-10 megavat enerji üretebilmesi gerekiyor. Aranan reaktörün, ayrıca askerler tarafından 72 saatte kurulup en fazla bir hafta içerisinde sökülebilir olması isteniyor.

EN İYİ OLAN SEÇİLECEK

Stratejik Kabiliyetler Ofisi, üç farklı prototipin geliştirilmesi için fon sağlayacak ve aralarından en iyi olanı seçecek.

Uzak üslerde kesintisiz enerji sağlamak, Amerikan ordusunun üstesinden gelmesi gereken en zor lojistik görevlerinden bir tanesi. Resmi verilere göre, 2008 yılında Irak işgali sırasında görev yapan üslerde, sadece aydınlatma ve soğutma için 340 bin 650 litre sıvı yakıt taşındı ve kullanıldı.

EN ÇOK BEŞ YILDA GELİŞTİRİLEBİLİR

ABD ordusu, halen Idaho ve Los Alamos laboratuvarlarında küçük nükleer reaktörler hakkında çalışmalar yürütüyor. Los Alamos Laboratuvarı yöneticilerinden Andy Erickson, mikro reaktörlerin en çok beş yıl içerisinde geliştirilebileceğini tahmin ediyor.

Günün önemli gelişmeleri VİDEO

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)