ABD: Rusya'nın İran hava üssünü kullanması talihsiz
AA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Rus savaş uçaklarının Suriye’deki hedeflerine saldırmak için İran'ın Hamedan Hava Üssü'nü kullanmasına ilişkin soruları cevapladı.

“Talihsiz bir durum fakat sürpriz olmadı ya da beklemediğimiz bir durum değildi.” diyen Toner, Rusya’nın DAEŞ ve El-Nusra’yı vurduğunu iddia etti.

KERRY İLE LAVROV ARASINDA TELEFON TRAFİĞİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile konunun ele alındığı görüşme yaptığını belirten Toner, şunları kaydetti:

“Bu durum Suriye’deki şartları daha zor ve karmaşık bir hale getiriyor. Son gelişmeler bizi Suriye’de varmak istediğimiz çatışmaların durdurulması, Cenevre’de anlaştığımız siyasal süreç ve bunun yol açacağı barış durumunun ötesine itiyor. Rusya'nın, İran’ı hangi ölçüde kullandığı şu anda bizim için net olmayan durum. Anladığımız kadarıyla bu bir kerelik bir durum olabilir, belki de Rusya devam edecektir. Şu anda bunu bilmiyoruz. Bakan Kerry konuyu Lavrov ile ele alan bir konuşma yaptı.”

Toner, iki bakanın yaptığı telefon görüşmesinde, Kerry’nin konuya ilişkin endişelerini Lavrov’a ilettiğini bildirdi.

"BMGK KARARLARI İHLAL EDİLMİŞ OLABİLİR"

Toner’e, “Rusya’nın İran hava üssünü kullanması, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2231 nolu İran’ın topraklarının ve hava sahasının savaş uçakları tarafından kullanılmasını yasaklayan maddeyle çatışıyor mu? BMGK’dan özel bir izin alındığı takdirde kullanım olabiliyor, herhangi bir izin söz konusu mu?” sorusu yöneltildi.

Herhangi bir iznin söz konusu olduğunu düşünmediğini belirten Toner, “Eğer bu haberler doğruysa ve BMGK’dan daha önce izin alınmadıysa, 2231 nolu, İran’a destek, satış ve savaş uçağı transferini yasaklayan kararın ihlali olduğu anlamına gelir” dedi.

Toner, konu hakkında hukukçuların çalıştığını dile getirerek detayları araştırdıklarını söyledi.

Rusya'nın İran üssünü kullanmasının, ABD ve Rusya'nın Suriye'de askeri alanda iş birliği yapmasına engel teşkil etmeyeceğini vurgulayan Toner, "Fakat henüz o noktaya gelmedik." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)