ABD'den Fethullah Gülen açıklaması

fethullah gülen

Bugüne kadar yurt içinde ve dışında Türkiye'nin aleyhine yaşanan her olayda, her konuda fikir beyan eden ABD, Fethullah Gülen hakkında sessizliğini korumaya devam ediyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın  brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, "ABD Dışişleri Bakanlığı, uzun süredir  mevcut olan politikası gereği, gelen iade taleplerine dair herhangi bir şekilde  yorum yapmaz veya böyle bir talep olup olmadığı hususunda dahi teyit ya da  inkarda bulunmaz" dedi.

70'LER'DE ABD-TÜRKİYE ARASINDAKİ ANLAŞMA

Gazetecinin, "Ancak Türkiye ile 1970'lerde imzalanan bir iade anlaşmanız var" sözü üzerine, "Detaylar üzerinde yorum yapmayız" diyerek, yine  net bir açıklama yapmayan Harf, "Ancak iade süreci tamamlandığında bu konuda  konuşursunuz değil mi?" sorusuna da, "Kontrol edeyim, öyle zannediyorum" diye  yanıtladı.

NORİEGA'NIN FRANSA'YA İADESİ

Aynı gazetecinin, "(ABD'nin 2010'da Panama'nın eski lideri Manuel Noriega'yı Fransa'ya iade etmesi) Noriega vakasında böyle olmuştu" demesi  üzerine, "Eğer öyleyse, o halde kural olmalı. Kontrol edeyim. Öyle zannediyorum, ama kapsamlı bir genelleme yapmak istemem" diye konuştu.

Bakanlık Sözcüsü Harf,  gazetecinin "Ancak geçmişte sanırım ABD'nin  Fethullah Gülen'i iade etmesi olasılığını dışlamıştınız" sorusuna ise, "Bunun  doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu kürsüde bu soru bana her sorulduğunda, (Sözcü Jen Psaki) Jen'in ve eminim ki benden önceki sözcülerin de söyledikleriyle tıpatıp  aynı şeyi söyledim" yanıtını verdi.

"POLİTİKA GEREĞİ YORUM YAPMAYIZ"

ABD Adalet Bakanlığı'ndan bir yetkili de, AA muhabirinin konuyla  ilgili sorusu üzerine, "Politika gereği iade konularında genelde yorum yapmayız" ifadesini kullandı.