ABD'den Twitter yasağına eleştiriler

ABD'den Twitter yasağına eleştiriler

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi blog sayfasında; bakanlığın kamu işlerinden sorumlu müsteşarı Douglas Frantz tarafından kaleme alınan, "21'inci Yüzyıl'ın kitap yakımı" başlıklı bir yazı yayımlandı.

Frantz'in Türkiye'deki Twitter yasağını konu alan yazısı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabı @StateDept tarafından "İnternet sansürü 21'inci Yüzyıl'da gerçekleşen bir kitap yakma eylemidir ve kimseyi daha güçlü kılmaz" ifadesiyle paylaşıldı.

"DOSTLARIMIZ DA BU HATAYA DÜŞÜYOR"

Eski bir gazeteci olan ve geçmişte New York Times'ın İstanbul büro şefliğini de yapan Frantz tarafından kaleme alınan yazıda şu ifadeler kullanıldı:

"Her gün, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler kıymetli kaynaklarını internet sansürüne adıyorlar. Bu 21'inci Yüzyıl'da gerçekleşen bir kitap yakma eylemidir ve kimseyi daha güçlü kılmaz. Bu tarz baskılar hepimizi etkilemektedir. İnternetin dünya topluluğu forumu olarak hizmet ettiği bir çağda uygulanan sansür, dünyanın her yerindeki ifade özgürlüğüne yönelik bir tehdittir.

Bazen dostlarımız bile bu hataya düşüyor. Türkiye gibi bir dostun; fikirlerin serbest akışından, hatta Twitter'ın sunduğu eleştirilerden korkacak bir şeyi yok. vatandaşların sosyal medya araçlarına erişiminin engellenmesine yönelik girişimden geri dönülmelidir."

"DEMOKRASİYLE BAĞDAŞMIYOR"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Power ise Twitter hesabından yayımladığı mesajda, "Türkiye'nin Twitter'a erişimi durdurması son derece tedirgin edici bir durum. Bilgiye serbest erişimi kapatmak demokrasiyle bağdaşmıyor. Vatandaşların erişimin yeniden açılması yönündeki çağrısını destekliyorum" dedi.

Mesaj ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabı tarafından da retweet edildi.