ABD'nin 11 Eylül yasasına karşı ilk dava Iraklılardan
Detay Haber

11 Eylül 2001'de ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'da eşini kaybeden Stephanie Ross DeSimone'un Cuma günü Washington'da mahkemeye suç duyurusunda bulunmasından sonra, Irak'ta lobi grubu Arap Projesi (Arab Project), 2003 yılında Saddam Hüseyin'in devrilmesi sürecini hazırlayan ABD işgalinin ardından ordunun işgallerine yönelik ABD'ye tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Iraklı çocuğun ABD işgaline isyanı

OBAMA UYARMIŞTI

Kongre'nin kararını hata olarak nitelendiren Obama, yasa ile yabancı egemen devletlerin ABD hukukuna karşı dokunulmazlığının kaldırılmasının diplomaside "mütekabiliyet" ilkesinin doğal sonucu olarak ABD'ye karşı da uygulanacağını, ülkenin uluslararası ilişkilerde ciddi zararlar vereceğini savunmuştu. Gelen uyarı ve eleştirilerden sonra yasanın ABD'ye karşı da uygulanmasından korkan Senato ve Temsilciler Meclisi geri adım atarak yasada mevzuat değişikliğine gidilebileceğini belirtmişti. Yasanın ABD'ye karşı da uygulanabilirliği akla Washington yönetiminin bağlantılı olduğu darbe ve işgalleri getirmiş dolayısıyla uluslararası ilişkilerde büyük bir karmaşaya dönüşmesi beklenen sayısız dava açılma ihtimali gündeme gelmişti.

İlk adım ABD'nin 2003 yılında işgal ettiği Irak'tan geldi. Al Arabiya haber sitesine göre, ABD'ye tazminat davası açmaya hazırlanan Arap projesi adlı lobi grubu açacağı dava kapsamında sivil hedeflerin vurulması, ABD askerlerinin işkence ve kötü muamelelerine maruz kalan sivillere dair tam teşekküllü bir soruşturma yapılması öngörülüyor.

VİETNAMLILAR DAHİ DAVA AÇABİLİR

Kongre'nin ABD çıkarları için yeni bir yasa çıkarması gerektiğini söyleyen Eski ABD Cumhuriyeçi senatörü Larry Pressler ise Vietnam hükümeti ve Vietnamlıların da ABD'ye karşı dava açabileceğini ifade etti. 1966- 1968 yılları arası Vietnam'da ABD ordusu adına görev yapan Pressler "Amerikalılar Suudi Arabistan'ı dava ederse biz Vietnam gazileri açık hedef olacağız" dedi.

PKK-PYD'NİN MAĞDURLARINA HAK DOĞDU

Uluslararası yasalara uymadığı ve "egemenliğin dokunulmazlığı ilkesini ihlal ettiği" gerekçesiyle eleştirilen JASTA yasası ABD'ye karşı açılabilecek birçok terör davasına geçit veriyor. Yeni yasa ile işgal gören Afganistan vatandaşları ve ABD'nin desteğini açıkça ilan ettiği PKK/ PYD saldırılarından zarar görenler ABD'ye dava açabilir.

ABD'YE "15 TEMMUZ" DOSYASI AÇILABİLİR

ABD'nin, 15 Temmuz'da darbe girişiminde bulunan FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmemesi halinde, ABD'ye karşı FETÖ elebaşını koruduğu için Türkiye'de terör davası açılabilmesi gündeme gelebilir, 15 Temmuz şehitlerinin aileleri ve mağdurlar da ABD'ye tazminat davası açabilir.

"ULUSLAR ARASI HUKUKTA KAOS" UYARISI

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, Cuma günü gerçekleştirdiği haftalık basın toplantısında, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin ABD'de kabul edilen Terör Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası'nın (JASTA) uluslararası yasalara uymadığını söylemişti. Fransız adli kaynakları da JASTA yasası gibi yasaların uluslararası düzeyde "hukukta kaos" doğuracağı yorumunu yapmıştı.

Suudi Arabistanlı ekonomi uzmanı Muhammed el-Ankeri de yasanın siyasi amaçlarla onaylandığı görüşünü paylaşarak, "Bu yasa, adliye koridorlarında avukatlar arasında dövüşten başka bir işe yaramayacak" ifadelerini kullanmıştı.

İBRAHİM KARAGÜL: 15 TEMMUZ MAĞDURLARI ABD'YE DAVA AÇSIN

İbrahim Karagül, Yeni Şafak gazetesinde yayımlanan "15 Temmuz için hesap vakti: ABD’ye dava açın" başlıklı yazısı şöyle:

"11 Eylül Yasası" olarak öne çıkan, “Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası"nın ABD Senatosu ve Temsilciler Meclisi'nden de geçip kesinleşmesi, uluslararası sistemi felç edecek, uluslararası güveni sıfırlayacak, dünya genelinde geçmişe dönük korkunç bir hesaplaşma dönemini başlatacaktır.

15 yıl önce bugün ABD'deki 11 Eylül saldırısı böyle gerçekleşmişti:

"ABD'nin 11 Eylül Yasası'na göre: 15 Temmuz işgal ve iç savaş senaryosunda şehit olanların yakınları, bu saldırıdan mağdur olanlar ABD'ye tazminat davaları açabilir, açmalı da"

İbrahim Karagül'ün ilgili yazısının tamamı için tıklayın

ABD'nin 11 Eylül yasasına karşı ilk dava Iraklılardan

ABD'nin 11 Eylül yasasına karşı ilk dava Iraklılardan