ABD'nin Suriye'de Batı Koalisyonu planı
ensonhaber.com

ABD'nin Suriye'den çekilme planı gündemdeki yerini korurken Washington yönetimi, bölgeden ayrıldıktan sonra sahayı koruyacak Batı'lı bir koalisyon oluşturma planı yapıyor. Bu planın sebebiyse, YPG'ye karşı Türkiye'nin gerçekleştireceği olası bir operasyon.

Koalisyon planı Wall Street Journal'de yayınlandı.

FRANSA, İNGİLTERE VE AVUSTRALYA İDDİASI

Wall Street Journal'ın üst düzey yetkililere dayandırdığı haberine göre; ABD, tampon bölgenin, müttefikleri Fransa, İngiltere ve Avustralya tarafından kurulmasını planlıyor. Washington'ın kendi askerlerini çekip, bu ülkelerin bölgeye yerleşmesi karşılığında askeri yardım önerdiği belirtiliyor.

ABD'nin, YPG'yi Türkiye'ye karşı korumak için İngiltere, Fransa ve Avustralya'nın da bulunduğu müttefiklerini Suriye'nin kuzeyinde sorumluluk almaya ikna etmeyi planlıyorlarken, haberde Türkiye'nin bu fikre karşı çıktığı yazıldı.

YPG KONTROLÜNDEKİ GÜVENLİ BÖLGE

Wall Street Journal, Amerikan planının ayrıntılarını da yazdı. Buna göre ABD, Türkiye-Suriye sınırında 32 kilometre derinliğinde, Fırat Nehri'nin doğu kıyısından Suriye-Irak sınırına uzanan bölgede, YPG güçlerinin kontrolüyle ile birlikte sağladığı denetimi bir koalisyon gücüne bırakmayı planlıyor.

AVRUPA DOĞRULADI

Avrupalı yetkililer bu girişimin doğru olduğunu belirtirken, henüz resmi bir yanıt verilmediğini ve bir anlaşma yapılmadığını, görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, önümüzdeki hafta DEAŞ karşıtı koalisyona üye ülkelerden mevkidaşlarını ağırlayacağına dikkat çekildi.