ABD'nin yeni Kuzey Suriye planı
ensonhaber.com

ABD'nin Kuzey Suriye'deki planlarında değişim yaşanıyor. TSK'nın gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı ile Kuzey Suriye planlarını çökerten Türk ordusunun  hedef olarak Menbiç'i belirlemesi, ABD yönetiminin elini zora soktu.

ABD basını, Zeytin Dalı Harekatı nedeniyle baltalanan planların  Washington'u değişikliğe ittiği belirtildi.

ABD'nin yeni Kuzey Suriye planı

YENİ PLAN: KUZEY SURİYE BİRLİĞİ

Kuzey Suriye'de oluşturulmaya çalışılan terör bölgesi planlarının ayyuka çıkmasıyla müdahale eden TSK, ABD'yi yeni bir oluşuma itti. ABD'li Wall Street Journal gazetesi ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusunun yeniden istikrara kavuşmasına yardımcı olmak adına Araplardan oluşan bir birlik kurmayı planladığını bildirdi.

ABD geçtiğimiz aylarda da Suriye'de PKK'nın yeni siyasi kanadı olarak nitelendirilen Suriye Gelecek Partisi isimli bir partinin kurulmasına destek verdiklerini ve bu siyasi oluşumun ABD tarafından desteklenip bölgenin etnik olarak da temsil edileceği belirtilmişti.

ABD'nin yeni Kuzey Suriye planı

SUUDİ ARABİSTAN'DAN ONAY

ABD'nin Suriye planına ilişkin ilk onay Suudi Arabistan'dan geldi. Riyad yönetimi, Washington'un planına destek vereceklerini belirtti. Suudi Arabistan "Teklif gelirse geniş bir koalasyonun parçası olarak Suriye'ye asker gönderebiliriz"açıklamasını yaptı.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN BEKLENTİ

Yetkililer, ABD yönetiminin Suriye'nin kuzeyinin yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerden finansman istediğini ve aynı zamanda Arap ülkelerinden asker göndermelerini talep etmeye hazırlandığını söyledi.

ABD'nin yeni Kuzey Suriye planı

Bir yetkili, "Mali destek ve daha geniş anlamda katkıda bulunmaları konusunda Suudi Arabistan, Katar ve BAE ile temasa geçildi" dedi. Bu iddiaya kanıt olarak ise geçtiğimiz günlerde Trump'ın kanlı bıçaklı kavgalı olduğu Katar'ın lideri  Şeyh Tamim Bin Hamad Al Tani'yi ağırlayarak "o çok kibar bir beyefendi" sözleriyle adeta Emir'e yağ çekmesi oldu.