Abdullah Eren Suriyeli mülteciler konusunu BM'ye anlattı
AA

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Abdullah Eren, ABD ziyareti kapsamında Birleşmiş Milletler'de (BM) sosyal kalkınma ile ilgili oturumlara katıldığını belirterek, "Eğitim yoluyla ve uluslararası burslar marifetiyle Türkiye olarak  sosyal eşitsizliklerin azaltılmasında  çok önemli bir rol modeliz." değerlendirmesinde bulundu.

Abdullah Eren Suriyeli mülteciler konusunu BM'ye anlattı VİDEO

ABD temasları kapsamında çarşamba günü BM'de BM Sosyal Kalkınma Komisyonu 57. Oturumu ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ve YTB'nin ortaklığıyla, BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (UNOCHA) üst düzey yetkililerin katılımıyla sosyal eşitsizlikler konusunda düzenlenen yan etkinlikte konuşmalar yaptı.

SOSYAL EŞİTSİZLİK PANELİNE KATILDI

New York'un bir haftalık ABD ziyaretlerinin Chicago ve Washington'dan sonra son ayağı olduğunu vurgulayan Eren, "BM'de çok önemli bir etkinliğe katıldık. Sosyal kalkınma ile alakalı ana panelde konuşmacıydım. Orada Türkiye'nin sosyal eşitsizlikle alakalı dış politikasının nasıl olduğunu, YTB'nin içerisinde olduğu ilgili kurumlarının sosyal eşitsizliklerin azaltılmasıyla alakalı hangi fonksiyonları yerine getirdiğini konuştuk." dedi. Abdullah Eren Suriyeli mülteciler konusunu BM'ye anlattı

Söz konusu panelden sonra Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği ve YTB ortaklığındaki yan etkinlikteki konuşmasının da çok önemli olduğunu vurgulayan Eren, "Biz burada sosyal eşitsizliklerin azaltılmasında Türkiye modelini anlattık. YTB dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde uluslararası burslar veriyor, bilhassa dezavantajlı ülkelerden gelen başarılı öğrencilere burslar veriyoruz. Eğitim yoluyla ve uluslararası burslar marifetiyle Türkiye olarak sosyal eşitsizliklerin azaltılmasında çok önemli bir rol modeliz." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ÖRNEK SERGİLİYOR"

Eren, Aynı oturumda Suriyeli Erhan'ın, Ugandalı Cemil'in ve dünyanının dört bir yanındaki uluslararası öğrencilerin hikayesini anlattıklarına işaret ederek, "Burada şunu söylemek lazım: Türkiye, sadece insani yardım ve kalkınma yardımlarında değil, bu tür kapasite geliştirme konularında da çok önemli bir örnek sergiliyor." dedi.

Erhan ve Cemil gibi uluslararası öğrencilerin çok zeki olduklarını ancak kendi ülkelerinin şartları ve ailevi durumlarından dolayı eğitim imkanı bulamayan kişiler olduğunu vurgulayan Eren, "Türkiye bu öğrencileri çekip çıkarıyor, herkese eşit eğitim imkanı ilkesiyle bu öğrencileri Türkiye'ye getiriyor, eğitim ve burs olanağı sağlıyor ve tekrar ülkelerine geri gönderiyor. Dolayısıyla Türkiye, ilgili ülkelerin gelişmesinde ve o ülkelerdeki sosyal eşitsizliğin azaltılmasında doğrudan bir katkı sağlıyor. İşte bu modeli konuştuk." dedi.

Abdullah Eren Suriyeli mülteciler konusunu BM'ye anlattı VİDEO

BM'deki yan etkinlikte salonun çok kalabalık olduğunu vurgulayan Eren, "Ben, hem verdiğimiz bursları hem de Türkiye'nin bu alandaki önemini anlatma imkanı yakaladım. Tüm konuşmacılar ve katılımcılar Türkiye'nin bu rol modelliğinin çok önemli olduğunu, tüm sosyal eşitsizliklerin azaltılmasında Türkiye modelinin dünyaya örnek olması gerektiğini vurgulayarak, diğer ülkelerin nasıl takip edileceğini istişare ettiler. " diye konuştu.

Abdullah Eren Suriyeli mülteciler konusunu BM'ye anlattı

Kamplarda kalan Suriyelilerin sayısının 2011 yılında yüzde 10 ilken bugün bu oranın yüzde 5'e düştüğüne ve mülteci nüfusunun çalışarak, eğitimine devam ederek sosyal hayata entegre edildiğine dikkati çeken Eren, Türkiye'nin, Suriyelilerin sosyal hayata entegre olmasına önem gösterdiğini söyledi.

YTB'NİN ÖNEMİ

ABD ziyareti kapsamında Chicago, Washington ve New York'ta sivil toplum kuruluşları, diğer Türk kuruluşları, vatandaşlar ve öğrencilerle de bir araya geldiklerini anlatan Eren, "ABD'deki Türk toplumuyla YTB olarak neler yapabileceğimizi yerinde görme imkanı yakaladık. Destek verdiğimiz ve vermeyi düşündüğümüz projeler var. Onlarla alakalı da yerinde saha ziyareti yapmış olduk. Gayet verimli bir ziyaret oldu." görüşünü paylaştı.

Abdullah Eren Suriyeli mülteciler konusunu BM'ye anlattı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)