Abdullah Gül'ün hattatlara taş çıkartan yazısı

Abdullah Gül'ün hattatlara taş çıkartan yazısı

Atatürk mozolesindeki hatıra defterine 29 Ekim'de yazan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5 yılda tam bir 'hattat' olduğunu gösterdi. Hat yazı stiline 2008 yılında çalışmaya başlayan Gül, 2009'da yazısını biraz daha geliştirdi. Atatürk defterine yazdığı yazılarla, hat kabiliyetini de sergileyen Gül, 'ustalık' eserini ise yeni ortaya çıkan geçen yıl ki yazısıyla göstermiş oldu.

HATTAT USTALARINA TAŞ ÇIKARTTI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Anıtkabir İnternet Sitesi" bölümünde yayınlanan el yazısı mektuplara göre 2007 yılından 2011'e kadar Gül'ün, anı defterine yazdığı yazılar, her geçen yılda usta bir hattat işi oldu. Gül, az kıvrımlı ve küçük puntolu karakterlerle yazdığı yazısını, kıvrımlı, iri puntolu ve hat sanatını andıran ustalıkla yazmaya başladı. 2005 yılından itibaren tutulmaya başlanan kayıtlara göre Gül, ilk yazısını 2007 yılında yazmaya başladı. 10 Kasım 2007'de kaleme alınan ilk yazıda "Aziz Atatürk, edebiyete intikalinin 69. yıldönümünde, sizi, sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz" ifadelerine yer veren Gül'ün, bu yazısında 'düz karakterlere' yer vermekle birlikte 'y' harfinin kuyruk kısmını uzattığı görülüyor. 2008, 2009 ve 2010'da el yazısına evrim geçirten Gül, 2011'de ise hattat ustalarına taş çıkartıyor.

SOSYAL AĞDA MERAK KONUSU OLDU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yazı ustalığı sosyal ağlarda da merak konusu oldu. Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde, Cumhurbaşkanı Gül'ün adına açılmış hesaplara mesaj yazan kullanıcılar, "Sayın Cumhurbaşkanım güzel el yazınızın sırrını öğrenmek istiyoruz" ifadelerine yer verdi. Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük gibi sitelerde de tartışılan konu, sözlük yazarlarından da büyük alkış alıyor. 'Abdullah Gül'ün el yazısı' başlığı altında açılan bölümde, Gül'ün el yazsııyla ilgili "Şüphesiz ki dünyanın en kudretli cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül'e, kendisi gibi 'dünyanın en iyisi' olan el yazısıdır" ifadelerine yer veriliyor.

AYLARCA ÇALIŞMAK GEREKİR

Gül imzalı el yazılarını değerlendiren kaligrafi uzmanlarına göre Gül'ün özellikle 2010 yılında kaleme aldığı el yazısı hattat işi... Bunun için aylar boyu süren bir çalışmanın gerekli olduğunu belirten Hattat Memduh Canlı, "Cumhurbaşkanımızın kesinlikle yazısını geliştirmek için özel egzersizler yaptığını söyleyebilirim. Önceki yazılarına bakılırsa, her yıl gelişim gösterdiği anlaşılıyor" dedi.

İşte o yazı;

Abdullah Gül'ün hattatlara taş çıkartan yazısı