Abdullah Gül'ün yeni ofisinde tadilat bitti
ensonhaber.com

Siyasete bir süre ara verme kararı alan Gül, yeni çalışma ofisi olarak Sultan Abdülaziz tarafından dönemin ünlü mimarı Sarkis Baylan'a yaptırdığı Maslak’taki Ayazağa Kasrı'nı kullanıyor..

Dün gece NTV canlı yayınına çıkan Abdullah Gül, gazetecileri Ayazağa Kasrı'nda konuk etmişti..

Abdullah Gül'ün yeni ofisinde tadilat bitti
(Ayazağa Kasrı uzun bir süre tadilattan geçmişti)

TADİLATTAN SONRA İÇERİDEN İLK GÖRÜNTÜ

Geçen yıl Abdullah Gül'ün kullanımı için büyük bir tadilattan geçen binadaki çalışmalar tamamlanmış, Gül'ün kullanımına sunulmuştu. Dün geceki canlı yayında binanın içi de ilk kez görüntülenmiş oldu.

Abdullah Gül'ün yeni ofisinde tadilat bitti

Maslak’ta İTÜ ve Harp Akademilerinin tam karşısındaki askeri bölgede yer alan kasırda hummalı bir çalışma başlamıştı. Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Hanım, Cumhurbaşkanlığı görevi bitmeden altı ay kadar önce, kasrı gezmiş ve hemen ardından tadilat başlamıştı.

Abdullah Gül'ün yeni ofisinden ilk görüntü

Abdullah Gül'ün yeni ofisinde tadilat bitti

KASRIN TARİHİ

Ayazağa’da, içinde Süvari Köşkü, Çinili Köşk ve Ayazağa Kasrı olmak üzere üç tarihi yapının bulunduğu askeri alan, son Osmanlı padişahlarının av, binicilik, dinlenme mekânı olarak kullanılıyordu.

Sultan Abdülaziz tarafından dönemin ünlü mimari Sarkis Balyan’a yaptırılan Ayazağa Kasrı, iki katlı ve her katta dört oda bulunuyor. Kasır, yaklaşık 2000 metrekare kapalı alana sahip. İşte, 3 No’lu Koruma Kurulu tarafından tadilat onayı verilen kasırla ilgili teknik ayrıntılar: Simetrik aksiyal planlı kasrın kuzey güney doğrultusunda karşılıklı iki girişi vardır.

Abdullah Gül'ün yeni ofisinde tadilat bitti

Birbirine eş dört cephesi bulunuyor. Yapıya, yalınlık ve denge kavramları hakimdir. Yapı iyi durumdadır. 1973 yılında onarım görmüştür. Girişte basamaklarla ulaşılan sahanlıklar, binanın ortasını tümüyle kaplayan bir büyük salona açılmaktadır. Girişlerin belirlediği aksa dik yönde, doğu-batı yönünde, biri servis için kullanılan, diğeri ise anıtsal nitelikli merdivenler bulunmaktadır. Köşeler birer salonla tutulmuştur. Yüksek tutulmuş arduvaz çatının eğimi içine yerleştirilen çatı katının kemerli pencereleri, bu eğimden dışarı çıkan hacimleri ile çatıya ve yapıya beklenmedik bir plastik katkı getirirler.