AB'ye vizesiz seyahatte şartlar belli oldu

AB'ye vizesiz seyahatte şartlar belli oldu

Ankara ile Brüksel arasındaki mutabakata göre Türk vatandaşlarının 3.5 yıl sonra AB ülkelerine vizesiz seyahat edebilmeleri, Türkiye'nin vize rejiminde köklü değişiklikler yapması sayesinde mümkün olacak.

TÜRKİYE VİZE SİSTEMİ KURMAK ZORUNDA

Hürriyet'in haberine göre; Türkiye, vize sistemini AB ile tam uyumlu hale getirebilmek için bir "Vize bilgi sistemi" kurmak zorunda. Türkiye'nin yerine getirmesi gereken diğer bazı öncelikli şartlar şunlar olacak:

ANLAŞMALAR İPTAL EDİLECEK

Türkiye son dönemde kurduğu stratejik işbirliği mekanizmaları kapsamında çoğunlukla Asya, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile karşılıklı olarak vizeleri kaldırdı. Ancak AB, bu ülkelerin büyük çoğunluğundan vize talep ediyor. Türkiye bu kapsamda daha önce yaptığı anlaşmaları iptal edecek.

MÜLTECİ ŞARTI

Türkiye, sadece Avrupa ülkelerinden mülteci kabul etme şartından vazgeçmek zorunda kalacak. Örneğin, Somali'den gelen bir kişinin sığınma başvurusunu kabul edecek.

DİPLOMATİK İLİŞKİ YOK AMA...

Türkiye tüm AB üyesi ülkelere vizesiz giriş imkanı tanıyacak. Buna, Türkiye'nin diplomatik ilişkisi olmadığı için pasaportunu tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi de dahil.

SINIR GÜVENLİĞİ

Türkiye, AB'nin kıta Avrupa'daki en doğu sınırı olan Bulgaristan ve Yunanistan'la sınır güvenliğine ilişkin çok sıkı işbirliği yapacak.

İPTAL ETME HAKKI SAKLI TUTULDU

Türkiye bunlara uymadığı takdirde AB, "Türkiye istenilen şartları yerine getirmedi" gerekçesiyle vize muafiyetini başlatmayabilecek. Sadece vize kolaylığı devrede tutulacak.