Afrika göllerinin kalbi: Kigali

Şehri ziyaret eden Melih Uslu , Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Kigali'de yaşadığı tecrübeleri anlattı: Afrika’nın güneydoğusunda yer alan 12 milyon nüfuslu Ruanda, gerçekten önyargıları yıkan bir ülke. İstanbul’a uçakla altı saat 30 dakika uzaklıktaki Kigali ise her yönüyle modern bir başkent.

Afrika göllerinin kalbi: Kigali

İÇ SORUNLAR GERİDE KALMIŞ

1990’lı yıllarda yaşanan iç sorunlar çoktan geride kalmış. O karanlık günlerin bir daha yaşanmaması için hemen yer yere “bir daha asla” yazan tabelalar asılmış.

Konuklarına her adımda doğayı ve huzuru hissettiren ülkede göze ilk çarpan şey, temizlik. Yerel halk danslarıyla karşılandığımız Kigali Havalimanı’ndan şehir merkezine uzanan caddelere tabiri caizse kadın eli değmiş.

Afrika göllerinin kalbi: Kigali

TERTEMİZ BİR HAVA

Parlamentodaki kadın temsili açısından dünya ikincisi olan ülkede süpürgeleri, hatta elleriyle sokakların tozunu alan görevlilere sıkça rastlanıyor. Çevreyi kirlettiği için yasaklanan naylon poşetler yerini kâğıt torbalara bırakmış.

Kapı komşusu Kenya ile aynı enlem üzerinde bulunan ülkede, sıcaklık yıl boyu 22-28 derece arasında değişiyor. Gün içinde görülen ani yağmurlar ise ülkeye yemyeşil bir doğa bahşetmiş. Sarp dağların arasında geniş bir platoya kurulan ülkede hava tertemiz.

Afrika göllerinin kalbi: Kigali