İstanbul 20°C
Ankara 17°C
İzmir 20°C

Türkiye'nin konuştuğu Fetih 1453 filmiyle ilgili tarihi hataların yapıldığı iddia edildi. İddiaları ortaya atan isim ise Türkiye'nin önde gelen Osmanlı Tarihçilerinden Erhan Afyoncu.
Bugün gazetesi yazarı Afyoncu, madde madde filmdeki hataları şöyle sıraladı:
-Büyük tanıtımlarla vizyona giren Fetih 1453 filminde çeşitli bilgilerin yanlış ele alındığı yönünde iddialar ortaya atıldı. Filmdeki en büyük hata, kuşatma sürecindeki olayların kronolojik sırasının alt üst edilmesi.
-Kuşatmanın 15. Gününde 20 Nisan’da cerayan eden ve İstanbul’un fethindeki en önemli hadiselerden olan 3 geminin kuşatmayı yararak İstanbul’a girmesi filmde kuşatmanın 40. Gününde 15 mayısta gösteriliyor. Bu tamamen yanlış bir bilgidir.
-Eyüp Sultan’ın mezarı kuşatma sırasında bulunuyor diye gösteriliyor. Dönemin kaynaklarında kuşatma sırasında Hz. Eyüb’ün mezarının bulunduğuna dair hiçbir bilgi yoktur. Tarihçi İbn Kemal, Eyüp Sultan’ın mezarının Fetih’ten sonraki yıllarda bulunduğunu açıkça anlatır.
-Fetih’te önemli bir rol oynayan Akşemsettin ancak filmin sonlarında ortaya çıkıyor. Halbuki Akşemsettin, kuşatmaya ilk günlerden itibaren katılmış ve kuşatmanın en sıkıntılı zamanlarında gerek padişahın gerek ise ordunun manevi gücünün yükseltilmesine yardımcı olmuştur.
-Filmde kuşatmanın başlangıcında Bizans İmparatoru ile ikinci Mehmet surların önünde konuşuluyor gösterilmiş. Böyle bir konuşma olmamıştır. Ceneviz Dükası’nın önündeki masada Veinedik’in simgesi kanatlı San Marko arslanı bulunuyor. Venedik ile Ceneviz, iki büyük rakiptir. Birbirlerinin simgesini kullanmazlar.
-Bizans imparatorunun cesedi Fatih İstanbul’a girerken bulunmuş gibi gösteriliyor. Bu doğru değildir. İmparatorun cesedi fetihten sonra Fatih’in araştırmaları sonrası bulunmuştur. Kuşatma sırasında Fatih, İstanbul’un kapılarına ve yerleşim yerlerine Türkçe isimleriyle askerlerini yerleştiriyor. Ayvansaray gibi. Fetih’tien önce bu Türkçe veya Türkçeleşmiş isimler kullanılmıyordu.
-Şehrin savunmasında büyük rol oynayan Cenevizli Guistiniani surlarda Ulubatlı Hasan tarafından öldürülmüş gibi gösteriliyor. Cenevizli komutan son hücum sırasında kılıçla değil arkebüzle yaralanmış, ancak İstanbul’da değil, yaralı olarak şehirden kurtulup Sakız’a vardıktan sonra ölmüştür.
-Bana göre filmin en büyük eksiği Fetih’ten sonra Ayasofya’ya giden Fatih’in buradaki Bizanslılar’a bir konuşma yaptıktan sonra filmin bitirilmesi. Halbuki film Ayasofya’da ezan okunduktan sonra Fatih’in secdeye vardığı anda bitirilseydi çok anlamlı ve etkileyici olurdu.
Kayseri'de düzenlenen intihar saldırısında şehit olduğu açıklanan polis memurunun hayata döndürüldüğü bildirildi.
Beslenme uzmanları, kadınların evliliklerinin ilk beş yılında ortalama 8-10 kilo aldıklarını söylüyor.
Star Tv'nin sevilen dizisi Behzat Ç.'nin hayranları çok üzülecek.
CHP'deki gücü zayıflayan eski Genel Başkan Deniz Baykal, Antalya'da kongre için çalışmalara başladı.
Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, "Şenol hocayla görüştük bir sorun yok" derken, transferde müjdeyi verdi.
Servetini son bir yılda üçe katlayan Rinehart, 7 yıldır zirveyi kaptırmayan Wal-Mart varisini devirdi..
Başbakan Yardımcısı Babacan'ın kayınçosu 28 bin dolar maaşla Tanıtım Ajansı'nda işe başladı..
Çeşitli ülkelerden öğrencilerin katıldığı Uluslararası Türkçe Derneği Olimpiyatları'nda elemeler başladı.
Başbakan Erdoğan yerel seçimlerde rotayı doğuya çevirdi.
Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.
Bulut: 'Bütün hayatım boyunca ekonomi çalışmalarımda geldiğim bir nokta var; bunu şerefimle söylüyorum, Faiz haramdır'
Memur sendikaları son teklif sonrası Başbakan'ı aradı ama..
Sözcü gazetesi yazarı Çölaşan, birçok gazetenin bayii satışından kat be kat fazla satış adedi gösterdiğini iddia etti.
Yorumlar
Tüm yorumlar »Gönder