AGD Başkanı: İsrail büyükelçisi sınırdışı edilmeli

Salih Turhan

Turhan, dernek olarak gazetecilere verilen iftardaki konuşmasında, Gazze'nin son bir haftadır yoğun saldırı içinde kaldığını söyledi.

İsrail'in Gazze'ye baskı uyguladığını belirten Turhan, İsrail istihbaratının da çoğunlukla Gazze'de olduğunu anlattı.

Turhan, son bir haftalık süreçte 200 civarında yaşamını yitirenden bahsedildiğini fakat ölü rakamının aslında daha fazla olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi. Gazze'nin İsrail'in örmüş olduğu büyük duvarlarla çevrili olduğunu ve tek çıkış kapısının Refah Sınır Kapısı olduğuna değinen Turhan, şunları söyledi:

"Sisi'nin gelmesiyle o Refah Sınır Kapısı da kapatıldı. İnsanların dünya ile irtibatı sonuna kadar kesilmiş oldu. Tüneller vardı, tüneller bombalanmış oldu. Şimdi de İsrail, tünelleri bahane ederek içeriye giriyor ama tüneller daha önce yapılan çalışmayla ortadan kaldırıldı. Hem inancımızdan dolayı hem de insan olduğumuzdan dolayı bu tarz yaşanan zulümlere, yapılanlara tepkisiz kalamayız. Bir sivil toplum kuruluşu olarak tepkiyi ortaya koyarsınız ya da bir vatandaş sosyal medya üzerinden bir mesaj gönderebilir. Vatandaş, kınamanın ötesinde bir şeyin olması gerekliliğine inanıyor. Ortada bir ateş var ve bununla ilgili fiili bir adımların atılması lazım. Acilen İsrail'in büyükelçisinin bir an önce sınırdışı edilmesi ve Türkiye'den gönderilmesi lazım. Bununla ilgili en net tavırların ortaya konulması lazım."