AGİD 3. köprünün aydınlatılmasına talip
AA

agid

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gök, sektörün 2013 sonu itibarıyla 2,13 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştığını belirterek, sektör büyüme ortalamasının Türkiye'nin büyüme ortalamasının üzerinde seyrettiğini anlattı. "Son 10 yılda önemli miktarda büyüyen bir pazardan söz ediyoruz" diyen Gök, aydınlatma sektöründe son yıllarda başarılı bir imalat gücü oluştuğunu, sektörün yan sanayisinin de gelecek vadettiğini kaydetti.

"3. KÖPRÜNÜN AYDINLATMASINI TÜRKLER YAPABİLİR"

Her iki boğaz köprüsünün aydınlatma sistemlerini Philips firmasının yaptığı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne ise Türk aydınlatma sektörünün talip olup olmayacağına ilişkin soruya Gök, şu yanıtı verdi:

"Üçüncü köprü için bu tip projeleri uluslararası firmalar üstleniyorlar, bunların bir çoğunu da prestij amaçlı ucuz maliyetlerle gerçekleştiriyorlar. 1. ve 2. köprü bu yönüyle yapılmış bir çalışma. Çok maliyetli projeler bunlar, 3. köprü için yerli firmaların bu konuda çalışmaları yok, en azından benim bilgim yok. Büyük ihtimalle yurt dışı firmalar salt prestij nedeniyle gelebilir, uygun fiyata yapabilir aydınlatma işini. Aslında bu, ülke için önemli fırsat, önemli kaynağın ülke içinde kalmasını sağlıyor. Fırsat verilmesi halinde Türk aydınlatma sektörü paydaşları olarak biz 3. köprünün aydınlatmasını rahatlıkla yapabilecek noktadayız. Dünyada buna benzer projeleri yapıyoruz."

Sektörün 2014 sonu itibarıyla 300 milyon dolarlık ihracat yaptığını aktaran Gök, "AGİD'in 85 üyesinin tamamı yurt dışına ihracat yapıyor. Ortalama yüzde 20-25 ihracata çalışıyor üyelerimiz. Üretimin yüzde 75'lik kısmı da iç pazar ağırlıklı" dedi.

500 MİLYON DOLARLIK TASARRUF

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın aydınlatma konusunda tasarruf eksenli dönüşüm için istekli olduğunu anımsatan Gök, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız son yıllarda ciddi bir hamle yaptı. Özellikle şimdiki Enerji Bakanımız bu konunun çok arkasında duruyor. Önümüzdeki 5 yılda konvansiyonel hiçbir aydınlatma ışık kaynağı kalmayacak. 5 yıl içinde sokak lambalarında dönüşümün tamamlanacağına inanıyorum. 6,5 milyon sokak lambası LED ile değişecek. Aşağı yukarı yüzde 40 oranında bir tasarruf öngörülüyor. Sokak lambalarından yaklaşık 500 milyon dolarlık bir tasarruf sağlanacak. İlk etapta LED'ler hane halkına çok kolay yansımaz. Bu endüstri öncelikle toplu yaşam alanları ve kamu kesiminde gelişmekte. Ancak 3+1 standart bir ev için bin lira maliyetle LED dönüşümü sağlanabilir. LED'e geçişle de aydınlatmaya ödediğiniz elektrik faturanızda yüzde 50 düşüş olur."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)