Ahmet Altan'ın CHP analizi

Ahmet Altan'ın CHP analizi

Taraf yazarı Ahmet Altan, seçimler yaklaşırken CHP'nin demokratikleşme adına "yapmadıklarını" yazdı. Altan, CHP'nin politikasıyla kendi kendini bitirdiğini söylerken, AKP'nin neden oy aldığını da açıkladı.

CHP İŞİNİ İYİ YAPMIYOR

İşini iyi yapmayan adama güvenmem. İşini iyi yapmayan, mesleğinin gereklerine uymayan adam bir yerde mutlaka çevresindekilerin başını derde sokacak bir "arızaya" neden olur. CHP işini iyi yapmıyor.

Ana muhalefet partisi ama parlamentoyu gerektiği gibi kullanamıyor, sorunların üstüne gitmiyor, çözüm önermiyor, iktidarın geri adım attığı yerlerde onu teşhir edip düzelmesini talep etmiyor.

İşini iyi yapmadığı için de, "deliriyor mu bunlar" sorusunu sorduracak tuhaflıklara meyletmeye başlıyor.

KILIÇDAROĞLU ORDUYA GÖZ KIRPIYOR

Kılıçdaroğlu, "Menderes'in son döneminde bile yaşanmayan baskılar yaşanıyor" diyerek 27 Mayıs çağrışımlarıyla orduya göz kırpıyor, CHP'li milletvekilleri halkı sokağa çağırıyor.

Kılıçdaroğlu'nun yakındığı "baskılar" neler?

Menderes döneminde bile yaşanmayan ne tür baskılar yapıyor hükümet?

CHP, sadece bir tek baskıdan şikâyetçi.

"Ergenekon örgütüne" ve darbecilere yönelik hukuki baskı onları rahatsız eden.

Siz, CHP'nin Güneydoğu'da ortaya çıkarılan "toplu mezarlardan" yakındığını, bunların sorumlularının cezalandırılmalarını istediğini işittiniz mi?

KCK davalarıyla ilgili bir şikâyetleri oldu mu?

Hrant Dink'in devlet eliyle öldürülmesinde rol alanların bir an önce ortaya çıkarılmalarını istediklerine şahit oldunuz mu?

Balyoz darbesini eleştirdiklerini duydunuz mu?

Darbe planlarına karşı seslerini yükselttiklerini gördünüz mü?

Avrupa Birliği ile ilişkilerde hükümetin "fişi çekmekten" söz etmesini eleştirdikleri oldu mu?

Sayıştay Yasası'nı, ombudsmanlık yasasını, bu yasalarla askerî vesayete alan açılmasını gündeme getirdiler mi?

"Başkanlık" sistemi hayallerine ciddi bir cevap verdiler mi?

TEK DERTLERİ ERGENEKON

Bunların hiçbirini yapmadılar. Muhalefet görevini yerine getirmediler. Tam aksine Sayıştay Yasası'nı televizyonlara bağlanıp savundular, devletin "baskılarından" hiç yakınmadılar, cinayetlere, suikastlara, JİTEM'e, darbe planlarına aldırmadılar.

Tek dertleri Ergenekon.

Şimdi de 27 Mayıslara davetiye çıkarmaya çalışıyorlar.

Kafalarının bir yerinde hep ordu ve darbe laflarının bulunması boşuna değil, bu politikalarıyla halktan oy almaları hiçbir şekilde mümkün olmayacak çünkü.

BU HALK KENDİNİ EZECEK PARTİYE OY VERMEZ

Bu halk, kendisini ezecek bir darbeciliği savunan partiye oy vermez. Eğer AKP, "içki, heykel, dizi" gibi tuhaflıklarla CHP'ye yardım etmese, bugün araştırmalarda CHP'ye verileceği görülen yüzde yirmi küsurluk oyu bile bulamazlar. CHP'nin içinde sağduyulu, demokrat ve partisinin oy kazanmasını isteyen insanlar varsa durumu iyi analiz etmek zorundalar.

CHP BURALARDA AKP'YLE YARIŞAMAZ

Bir kere şu kesin: Eğer Türkiye, Kürt meselesi, askerî vesayet, AB ilişkileri, Kıbrıs sorunu gibi "rejimi" ilgilendiren büyük sorunlara sahip olmasa, AKP bu ülkeyi daha çok uzun süre tek başına yönetir.

Bu ülkede yaşayan insanların "gündelik" hayatlarını, başka hiçbir partinin yapamayacağı kadar iyi yönetiyorlar, zenginliği arttırıyorlar, yatırımları sürdürüyorlar, yollar, hastaneler, barajlar, okullar yapıyorlar.

Büyük sorunları olmayan bir ülkeyi çok iyi yönetecek kadroları var, "terlik giyiyor" diye alay edilen adam THY'yi dünya markası yaptı, bunu görmek bile yeter AKP'nin yöneticilik yeteneklerini anlamaya. AKP'yle buralarda yarışamaz CHP.

FAKİR SEMTLERİ GEZERSENİZ AKP'NİN NEDEN OY ALDIĞINI ANLARSINIZ

Hastaneleri, "fakir" semtlerde ardı ardına açılan alışveriş merkezlerini, yapılan yolları gezerseniz AKP'nin neden böyle büyük oy aldığını anlarsınız.

AKP'nin "sorunu", rejime ilişkin büyük olaylarda ortaya çıkıyor, kapasiteleri ve enerjileri bu sorunları çözmeye, bu çözümleri halka anlatacak formülasyonları bulmaya yetmiyor. Bu büyük sorunlarda bir adım ileri atsalar, ardından korkup iki adım geriye kaçıyorlar.

AKP'nin muhalefet edilecek yanı, rejim sorunlarını çözmekte gösterdiği isteksizliktir, seçimi bahane ederek geri çekilmesidir, askerî vesayete yer açmasıdır, AB işini savsaklamasıdır, Kürt halkının haklarını inkâr etmesidir, Alevilerin haklarını vermemesidir.

CHP KENDİNİ YOK EDİYOR

CHP bu konularda ses çıkaramadığı, AKP'nin tutuculuğunu desteklediği için muhalefette "nefessiz" kaldı, bu yüzden de saçmalıyor, utanılacak biçimde Menderes benzetmeleri yapıyor, Ergenekon'un üstündeki "baskı" kalksın diye bağırıyor. CHP bu politikasıyla kendini yok ediyor, Türkiye de kendisiyle birlikte yok olsun istiyor. Göreceksiniz Türkiye, bu yok oluşta CHP'yi yalnız bırakacaktır.