Ahmet Davutoğlu'nun Libya değerlendirmesi - izle

Ahmet Davutoğlu'nun Libya değerlendirmesi - izle

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya tahliyeleri konusunda Dışişleri'ndeki kriz masasından açıklamalarda bulundu. 72 saatte 5 bin 99 kişinin Libya'dan tahliye edildiğini açıklayan Davutoğlu Trablus'ta Trabzon nüfusuna kayıtlı Yunus Emre Çelik'in de hayatını kaybettiğini söyledi.

Tahliye işlemlerinin bir çok seçenekle sürdüğünü dile getiren Davutoğlu 21 ülkenin Libya'dan kendi vatandaşlarını tahliye edebilmek için kendilerine resmen başvurduklarını söyledi.

İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Kardeş ve dost ülkelerle dayanışma içerisindeyiz. Vatandaşlarımızın can güvenliğini korumak önceliğimiz. Bu tarihi dönüşümün yönlendiricisi olduğu bir ülkenin hata yapması düşünülemez. Bizzat Başbakanımız Libya lideri ile iki kez telefonla görüştü. 400 diplomatın tamamı 3 vardiya halinde çalışıyor. Dün gece gemilerimizin her hareketini saniye saniye takip ettik. 24 saat hizmet veren bir kriz masası oluşturduk. Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi vatandaşlarının güvenliğini sağlamaya sahiptir.

Davutoğlu: 5099 Vatandaşımızı tahliye ettik - İzle

TRABLUS'TAN 1442 KİŞİYİ TAHLİYE ETTİK

Son derece verimli bir kriz masası oluşturduk. THY ve İDO tüm imkanları seferber oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı tahliye operasyonunu gerçekleştiriyoruz. 25 bin kişilik vatandaş kitlemize ulaşmaya çalışıyoruz. Bu şantiyelerde 8 kişi de var 800 kişi de var. Trablus'tan 1442 kişiyi tahliye ettik. Bugüne kadar hiç bir ülke bu kadar sayıda vatandaşını tahliye edemedi. Biz 5 bin 99 kişiyi tahliye ettik.

VATANDAŞLARIMIZI ÖNCE STADYUMA TOPLADIK

Koruma eskortluğu için Genelkurmay Komutanlığımız bütün imkanlarıyla seferber oldu. Gemilerimiz sabaha karşı limanlara yanaştı. Orada yolcuları sağ ve salim alarak ülkemize getirmek için yola çıktık. Biz önce 3 bin kişiyi stadyuma topladık. O vatandaşlarımız da hiç bir karmaşaya neden olmadan gemilere alınmışlardır.

Başbakanımız sürekli takipteydi. Gece geç vakite kadar, son gemi harekete geçene kadar takip ettik. Gemilerimiz mekik dokuyarak gidip gelecek. Herhangi bir güvenlik riski içerisinde olmayanlar paniğe kapılmasın.

KIRGIZİSTAN VE MAVİ MARMARA SÜREÇLERİNDEN TECRÜBELİYİZ

Batı Libya'dan Tunus'a geçiş imkanları var. Daha sürekli bir tahliye imkanı için tahliyelerin önce Tunus'a oradan da hava limanıyla Türkiye'ye getirilmesi imkanlarını kullanmak istiyoruz. Hiç bir ihtimali gözardı etmedik. Son bir yılında Kırgızistan ve Mavi Marmara nedeniyle yaptığımız tahliyelerden edindiğimiz tecrübeler var.

Bizim bu çalışmalarımız o kadar başarılı oldu ki 21 ülke bizim tahliye etmemiz için resmi başvuruda bulundu. Biz bunu insani bir çaba olarak görüyoruz.

Buradan üç mesaj vermek istiyorum. Biz Libya'nın kaderini kendi kaderimiz olarak görüyoruz. Libyalı her vatandaşının canı bizim canımızdır. Bu yaptığımız tahliye hareketi Libya'yı terk etme hareketi değildir. Bu geçici bir güvenlik önlemidir. Bundan sonra gidecek gemilerimiz ilaç ve gıda yüklü olarak gidecekler.

LİBYA HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Libya'da kamu güvenliği sağlandığı zaman geri gelen vatandaşlarımız geri dönmeye başlayacaktır. Libya halkına teşekkür ediyorum. Oradaki vatandaşlarımızı evlerinde ağırladılar. Bu işbirliğinin gelecekte de unutulmayacağını ifade etmek istiyorum.

Kimse kendisinin sahipsiz olduğu izlenimine kapılmasın. Başkonsolosluk yetkililerimiz canhıraş çalışmaya devam ediyor.

BÜTÜN ALTERNATİF PLANLAR YAPILIYOR

Biraz önce söylediğim gibi hükümetimiz bütün imkanlarıyla seferber olduğunu unutmasınlar. Bu odada 24 saat bütün alternatif planlar yapılıyor.

Libya'daki bütün yerel yönetimlerin düşünecekleri husus insani trajediye neden olacak unsurları yok etmek için çalışma yapmak zorundadır. Bundan sonra da bölge ve dost ülkeleriyle her türlü çabayı sürdürmeye devam edeceğiz.

BİR VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Şu ana kadar bir üzücü haber bize ulaştı. Bir Türk vatandaşımız hayatını kaybetti.

Yunus Emre Çelik Trabzon nüfusuna kayıtlı kişi haytını kaybetti. Canlı yayında böyle bir acı haber vermek istemedim ama 27 yaşındaki bu vatandaşımız hayatını kaybetti.

Şu an binlerce vatandaşı olup tahliye edemeyen ülkeler var. Medya mensubu olarak sadece Anadolu Ajansı'nı aldık. Çünkü nelerle karşılaşabileceğimizi bilemiyorduk.