Ahmet Hakan: 7 maddede imam hatipliler

Ahmet Hakan: 7 maddede imam hatipliler

Son günlerin tartışma konusu, İmam Hatip lisesi mezunlarına polis olma yolunun açılması.. Eski bir imam hatipli olan Ahmet Hakan bugün Hürriyet'teki köşesinde "İmam olacak adamın polislikte ne işi var" diyenlere 7 maddeyle İMAM HATİPLİ KİMDİR'i yazdı..

7 MADDEDE İMAM HATİPLİ NEDEN POLİS OLMALI

"İmam hatip lisesi mezunları polis olabilmelidir" dedim.
Demez olaydım: Tepki üstüne tepki...
"İmam olacak adamın polislikte ne işi var?" diyenler... "İmam hatiplilerin de girmedikleri yer kalmadı" diyenler...
Ürkenler, korkanlar, tedirginliğe zirve yaptıranlar.
Bu işten benim anladığım şu:
Hakkında bu kadar çok konuşulan bu okullar hâlâ toplumun bir kesimi açısından bir muamma...
Madem öyle, gelin şu esrar perdesini bir kez daha aralayalım.
İşte 7 maddelik bir özet:

CHP'Lİ VEKİL İMAM HATİP'TE ÖĞRETMENLİK YAPTI

BİR: İmam hatip lisesi denilen liselerde, düz liselerde okutulan derslerin tümü okutulur. Yani bir imam hatip lisesinde fizik, kimya, matematik, beden eğitimi, müzik, edebiyat dersleri vardır.Bu dersleri düz liselerde hangi öğretmenler veriyorlarsa o öğretmenler verir. Mesela CHP'li Muharrem İnce, imam hatip liselerinde öğretmenlik yapmış bir isimdir.

İKİ: İmam hatip liselerinde, düz liselerden farklı olarak ilahiyat biliminin temel dersleri de okutulur. Arapça, fıkıh, tefsir, hadis gibi dersler.


İMAM HATİPLİLER İMAM OLSUN DİYE GÖNDERİLMEZ

ÜÇ: İmam hatiplere gönderilen çocuklar, "imam olsun" diye gönderilmez. Düz liseye gönderilir gibi gönderilir. Velilerin amacı şudur: "Çocuğum hem lise okusun, hem de fazladan ağırlıklı din eğitimini almış olsun".

DÖRT: Bunun temel nedeni şudur: Normal liselerde "din eğitimi" ihtiyacını karşılayacak bir mekanizma yoktur. Normal liselerdeki "din kültürü ve ahlak bilgisi" dersi, bu ihtiyacı karşılayacak bir ders değildir.

BEŞ: İşte bu nedenle kendisini normal bir lise tahsili yapıyor gibi düşünen çocuklara, "Şuraya giremezsin, buraya giremezsin" demek, aleni bir ayrımcılıktır. Eğer itiraz edilecekse topyekûn sisteme itiraz edilmelidir.

İMAM HATİP GOYGOYCULUĞU

ALTI: İmam hatipler sınırlandırılabilir. Sayıları azaltılabilir. Sadece mesleğe hazırlayan okullar haline dönüştürülebilir. Ama bu durumda doğacak olan "din eğitimi" boşluğunun doldurulması gerekir. Bir alternatifin ortaya konması, yani sistemin topyekûn elden geçirilmesi şart olur.

YEDİ: Sisteme dokunmak ise ne AK Parti'nin işine gelir, ne de CHP'nin... Çünkü biri "imam hatip goygoyculuğu" yaparak, diğeri de "imam hatip karşıtlığı" yaparak parsa toplamaktadır.