AKP'den aday olmak isteyen bürokratlar

AKP'den aday olmak isteyen bürokratlar

Vatan Gazetesi'nden Gülümhan Gülten'in haberine göre: Genel seçimlerde AKP'den milletvekilliği adayı olmak isteyen bürokratlar istifasını sunmaya hazırlanıyorlar...

Bürokrasi kulisleri de hareketlendi. Müsteşarlar, kurul yöneticileri, bakan danışmanları sırada...

BÜROKRATLAR İÇİN SON 3 GÜN

Yüksek Seçim Kurulu'nun bürokratların istifa takvimini 10 Mart olarak açıklamasının ardından milletvekili aday adaylığına başvurmayı düşünen bürokratlar açısından son 3 güne girildi. Önümüzdeki Perşembe akşamı mesai bitimine kadar çok sayıda bürokratın istifası beklenirken, başta bakanlıklar olmak üzere bürokrasi kulisleri de hareketlendi. Vekillik hayali kuran bürokratlar, aday adaylığı için partilerden "sinyal" beklerken, adaylık düşündükleri partilerin yöneticileriyle de sıkı temas içindeler. Hızlanan süreçle birlikte gözler de istifası konuşulan bürokratlara çevrildi. Kulislerde ise bürokratların vekillik yarışına ilişkin ağırlıklı isimler ve konular şöyle:

Gözler Enerji Bakanlığı'nda

Bürokratları arasında en fazla adaylık talebi yaşayacak kurumun da Enerji Bakanlığı olacağı tahmin ediliyor. Bakanlık koridorlarında daha şimdiden çok sayıda üst düzey bürokratın vekilliğe hazırlandığı belirtiliyor. Öte yandan bu seçimlerde çok sayıda müsteşar ve müsteşar yardımcısının adaylığı sözkonusu olacak. Edinilen bilgilere göre, Enerji Bakanlığı'ndan aday olacak isimlerin başında BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel geliyor. Yaklaşık 1 yıl önce BOTAŞ'a sürpriz şekilde Genel Müdür olarak atanan Şenel'in aday olacağı, bu kararını da yakın çevresine açıkladığı belirtiliyor. Öte yandan Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci'nin adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen'in de vekil adaylığı için istifa edeceği belirtiliyor. Yine Enerji Bakanlığı üst düzey yönetiminden TETAŞ Genel Müdür Hacı Duran Gökkaya ile Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Basın Müşaviri olan Mehmet Akif Şam'ın da vekilliğe hazırlandığı öğrenildi. Şam'ın aday adaylığının kabulü halinde vekilliğe memleketi olan Ağrı'dan aday olacağı belirtildi.

AKP'DEN HAZİNE MÜSTEŞARINA TAM DESTEK

Milletvekili adaylığı için ismi geçen en önemli isimlerden biri de Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı. Çanakçı'nın 2003 yılından bu yana sürdürdüğü müsteşarlık görevini başarıyla yürüttüğüne dikkat çekilirken, AKP yönetiminin Çanakçı'nın milletvekili olmasına tam destek verdiği belirtiliyor.

BDDK ve TMSF'den de bazı isimlerin de adaylık için başvuracağı belirtirken, ancak bu isimlerin aday gösterilip gösterilmeyeceği konusunda belirsizlik olduğu belirtiliyor. Bu isimler arasında BDDK İkinci Başkanı Ahmet Şirin, TMSF eski Başkanı ve halen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün danışmanı Ahmet Ertürk, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün de adı geçiyor. Ayrıca PTT Genel Müdürü Osman Tural'ın ve Tershaneler Genel Müdürü Sami Kabaş'ın da aday adayları arasında olacağı da sık dile getiriliyor.

Kotil'in adaylığı bekleniyor

Milletvekilliği adaylığı için ön plana çıkan isimlerden biri de THY Genel Müdürü Temel Kotil oldu. Kotil'in İstanbul ya da memleketi Rize'den milletvekili adayı gösterileceği ifade ediliyor. Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın danışmanı Tuncay Karartı'nın da bu yıl vekilliğe aday olmak için yoğun bir kulis faaliyeti yürüttüğü, aday olmasının şaşırtıcı olmayacağı belirtiliyor. Öte yandan Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal'ın aday olup olmayacağı merakla beklenirken, Ağbal'a henüz teklif gelmediği, teklif gelmesi halinde aday olacağı belirtiliyor. Türkiye Halk Bankası'nın da bu genel seçimlerde Meclis'e vekil göndereceği kulislerde yaygın olarak konuşuluyor. Buna ilişkin Halkbank Genel Kurulu'nun bu yıl seçimlerde aday olmayı düşünen yönetim kurulu üyelerinin önünü açmak için 2 ay erken yapıldığına dikkat çekiliyor. Buna göre her yıl Nisan sonu, Mayıs başında yapılan Genel Kurul, bu yıl 1 Mart'ta yapıldı. Ziraat Bankası yönetiminden ise aday adaylığına şu anda herhangi bir başvuru olması beklenmiyor. Ancak adaylıkların bu haftanın sonuna kadar netleşeceğine dikkat çekiliyor.

Hizmet için yüksek kariyeri feda ediyorum

AKP'den aday olmak isteyen bürokratlar

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yücesoy, AK Parti'den milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunmak üzere görevinden istifa etti. Yücesoy, yaptığı açıklamada, "Ankara Savcılığı gibi en yüksek mevki, kariyer ve çok yüksek maaşı feda ederek, sahip olduğum ahlaki ve inanç değerlerini halkımın hizmetinde sergilemek ve Türkiye Cumhuriyeti'ni çok güzel bir seviyeye getirmiş olan AK Parti'ye yardımcı olmak için adayım" dedi. Mehmet Yücesoy, "Yeni dönemde, başkanlık sistemi, hukuk reformu, adli ve askeri ayrımlarına gidilmeksizin yargının bir çatı altında toplanması gibi hukuki konularda hizmet etmek için aday olduğunu" belirtti. Amasya ilinden milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulunacağını kaydeden Yücesoy, "Amasya halkına, çalıştığım dönemde yardımda bulunduğum gibi, bundan sonra da siyasi alanda onların gözü kulağı olmak istiyorum" diye konuştu.