Alacağınız konutu kıyaslamanın 7 yolu

ev

Hayali kurulan ve alınmak istenen ev, uzun araştırmalardan sonra belirlendi. Ev belirlendikten sonra, 'Çok mu pahalı, diğer ev daha mı uygundu?' gibi sorular, neredeyse herkesin aklına takılır. Hesapkurdu'nun haberine göre; tüm bu soruların cevabını bulmak istiyorsanız, almak istediğiniz evi muadili (denk) evler ile kıyaslamalısınız. Ancak, muadili evler ile kıyaslama işleminin, evin sadece fiyat ve m² bağlantısı üzerinden yapılması eksik ve yanlış bir işlem olacaktır. Yapmanız gereken, daha fazla zaman ayırmak ve almak istediğiniz evin tüm özelliklerini listeleyip, muadilleri ile kıyaslamak olmalıdır.

KIYASLAMA İŞLEMİNİN DOĞRU OLMASI İÇİN GEREKLİ BİLGİLER

Doğru bir kıyaslama işlemi için gerekli olarak belirteceğimiz bu bilgiler, gayrimenkul değerleme uzmanlarının (eksperlerin) evleri kıyaslamak için kullandıkları bilgilerin biraz daha basitleştirilmiş halidir.

1-BULUNDUKLARI KONUM

Kıyaslanmak istenen ev ile alınmak istenen evin aynı mahallede veya çok yakın bir muhitte bulunmaları gereklidir. Geri kalan bütün özellikler aynı olsa dahi, birbiriyle yakın konumda olmayan konutların kıyaslanması işleminden, tam olarak doğru bir sonuç çıkmayacaktır. Bunun nedeni semtler arasında fiyat farklılıklarının bulunmasıdır.

2-KONUT METREKARE ALANI

Metrekare (m²) olarak birbirlerine yakın olan evler, birim metrekare fiyatı üzerinden kıyaslanmalıdır. Konum olarak birbirlerine yakın olsalar dahi, büyüklük açısından birbirine yakın olmayan evlerin kıyaslanması yanlış olacaktır. Nedeni; ev büyüdükçe, birim metrekareye düşen konut fiyatının çoğunlukla azalmasıdır.

3-KONUTUN YENİ YAPI OLMASI

Alınmak istenen konut yeni bir yapıysa, kıyaslanacak olan konut da yeni bir yapı olmalıdır. Aynı özelliklere sahip olsa bile, yeni yapılar ile eski yapılar arasında %15 - %25 aralığında fiyat farkı bulunmaktadır. Bu farktan dolayı kıyaslama işlemi yapılması durumunda sonuç; yanlış ve yanıltıcı olacaktır.

4-KONUTUN İSTİKAMETİ VE CEPHESİ

Konutun istikameti, caddeye (veya özel bir alana) bakıyor ve cephesi de güney cephe ise (veya güneş alıyorsa) değeri; aynı apartmanda olan dairelere göre %5 -%10 arasında daha fazladır.

5-ASANSÖR VE OTOPARKA SAHİP OLMASI

Özellikle büyükşehirlerde otoparka sahip olan evlerin değerinin, otoparkı olmayan evlerin değerine göre farklı olacağı aşikârdır. Ayrıca asansörünün olması; özellikle yaşlıların ve hastaların konutu tercih etmelerine sebep olacağından konutların değerini artıran başka bir faktördür.

6-APARTMANIN SAHİP OLDUĞU ORTAK ALANLAR

Yüzme havuzu, spor salonu, çocuk parkı ve apartmana ait bahçenin olması, konutun değerini artıran faktörlerin başında gelmektedir. Bu yüzden alınmak istenen konutla, kıyaslanacak olan konutun bu özelliklere sahip olup olmadığına dikkat etmek gereklidir.

7-KONUTUN İÇERİSİNE YAPILMIŞ LÜKS DONANIMLAR

Konutların çoğunda bulunmayan, konuta özel olarak yapılmış bir donanım varsa; donanımın değeri hesaplanarak, alınmak istenen konutun fiyatından düşülmelidir. Bu işlemden sonra kıyaslama işlemi yapmanız daha doğru olacaktır.