Alaska'da büyük petrol rezervi bulundu
AA

Alaska'da büyük petrol rezervi bulundu

Keşfi yapan Teksas merkezli Caelus Energy adlı şirketin yaptığı açıklamada, Alaska'nın kuzeybatısında kutup bölgesinde bulunan Smith Bay adlı bölgede 10 milyar varil ham petrol rezervi olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

Açıklamada, yapılan keşfin 6 milyar varillik kısmında firmanın arama ve üretme izninin olduğu kaydedilirken, bunun yüzde 30'la 40'ı arasındaki kısmından üretim yapılmasının tahmin edildiği ve günlük ortalama 200 bin varillik ham petrolün üretebileceği ifade edildi.

Alaska'da büyük petrol rezervi bulundu

ALASKA'NIN TARİHİ

Alaska'da yaşayan Na-Dene dilli Kızılderililerinin, günümüzden 15-40 bin yıl önce Bering Kara Köprüsü'nü geçerek Amerika kıtasına yerleşen ilk göçmenlerin soyundan geldiği sanılır. Na-Dene dilleri ile Sibirya'daki Yenisey dilleri arasındaki akrabalık ilişkileri 2008 yılında Edward Vajda başta olmak üzere dilbilimcilerce ortaya konmuştur. Bu, iki kıta arasında akrabalığın ilk kez dil verileriyle ortaya konmasıdır. Eskimolar ve Aleutlar ise bir olasılıkla Alaska'ya 3-8 bin yıl önce gelen, daha yerleşik Kuzey Kutbu halklarının torunlarıdır.

Alaska'daki ilk Avrupalılar, Kodiak Adası'nda bulunan Three Saints (Üç Azizler) Koyu'na 1784'te yerleşen Rus kürk tacirleriydi. Rusların etkisini bugün bile Kodiak'ın yerli halkı olan Supiklerde görmek mümkündür. Bölge, 1799'dan 1867'ye değin bir Rus-Amerikan Kumpanyası tarafından yönetildi.

RUS ÇARLIĞI, 7,2 MİLYON DOLARA ABD'YE SATTI

Kırım Savaşı sonrası hazinesi boşalan Rusya, Alaska’yı satmak zorunda kaldı. 4 Ekim 1853-30 Mart 1856 tarihleri arasındaki Osmanlı-Rus Savaşı olarak bilinen Kırım Savaşı’nda İngiltere ve Fransa, Osmanlı’nın yanında savaşa katılmıştı.

ABD dışişleri bakanı William H. Seward, bölgenin 30 Mart 1867'de 7,2 milyon dolara ABD'ye satılmasını onaylayan belgeyi 1867'de imzaladı.

Önemli altın kaynaklarının keşfi 1880'lerde ve 1890'larda çok sayıda Amerikalının Alaska'ya yerleşmesine neden oldu ve ABD Kongresi 1912'de Alaska Toprakları'nı kurdu. II. Dünya Savaşı sırasında Japonların bölgedeki etkinliği Alaska'da savunma tesisleri kurulmasını zorunlu kıldı. Alaska 3 Ocak 1959'da 49. eyâlet olarak ABD'ye katıldı. 1968'de Kuzey Kutbu kıyı ovasında petrol ve doğal gaz yatakları bulunmasıyla daha da gelişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)