Albayrak: Enerji ve maden sektöründe dışa bağımlı değiliz
ensonhaber.com

Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2017 Yılı Elektrik Yatırımları Toplu Açılış Töreni"nde konuştu.

ÜLKE TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK YATIRIM

Albayrak, 2017 boyunca devreye alınan enerji yatırımlarının, üretim, iletim ve dağıtım, hepsinin toplu açılışı için bir araya gelindiğini hatırlatarak, "Bugün itibarıyla toplamda 6 bin 90 megavat ve güç büyüklüğünün yanında bin 583 tesisi devreye aldık. Ama bugün devam edenlerle birlikte toplam 9 milyar dolar yatırımla yıl sonunda kapasiteye eklenecek 8 bin 222 megavat kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesisle, ülkemizin tarihindeki en büyük yıl yatırımını gerçekleştirmiş olacağız. Bu kapasite Türkiye tarihimizdeki rakamsal olarak da sadece kurulu güç değil 9 milyar dolarlık boyutuyla bir Türkiye rekoru. Kesintisiz ve kaliteli enerji hizmeti sağlamak için iletim ve dağıtım altyapısına da ayrıca bu yıl 7,7 milyar liralık yatırımı devreye almış oluyoruz." dedi.

Türkiye'nin sadece üretim yatırımı yapmadığını vurgulayan Berat Albayrak, yaşlı şebekeler ve altyapı iyileştirmeleri için de yatırımların sürdüğünü kaydetti. Albayrak, tesislerin tamamının devreye alınmasıyla 2017 yılını 42 milyar liralık rekor bir yatırımla kapatmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Albayrak: Enerji ve maden sektöründe dışa bağımlı değiliz

Son 15 yılda enerji sektöründe kamu ve özel sektör iş birliğiyle 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını belirten Bakan Albayrak, "2002'de 31 bin 846 megavat olan kurulu gücümüz, bu yıl sonu itibarıyla 85 bin 200 megavatı geçmiş olacak. Bu sene elektrik üretimindeki yüzde 8'lik artış, 2011'den bu yana en yüksek yıllık artış rakamı oldu." ifadelerini kullandı.

HEDEF YERLİ ÜRETİM

Albayrak, 2016 sonunda yerli kaynaklardan elektrik üretim oranının yüzde 49'lara ulaştığına değinerek, "Bu yıl yüzde 45-50 bandıyla yerli kaynaklardan elektrik üretimimizi her geçen gün yukarıya taşımak için yoğun bir mücadele içerisindeyiz. İnşallah yeni yatırımlarımızla, yerli ve yenilenebilir yatırımlarımızla 2023 hedefimiz, yerli kaynaklardan üretimin 3'te 2 oranına taşınması olacak." şeklinde konuştu.

"DIŞA BAĞIMLILIĞIN ÖNÜNE GEÇTİK"

Berat Albayrak, yerli kaynakların verimli şekilde kullanılmasının yanı sıra bunları değere çevirecek teknolojilerin de ülkede üretilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı dönüşümün önemli olduğunun altını çizen Albayrak, "Dünyaya 'Made in Turkey' damgalı güneş panellerini, rüzgar türbinlerini Allah'ın izniyle 2019 olmadan ihraç etmenin gururunu yaşayacağız." dedi.

Albayrak ayrıca, "Bu sene elektirk üretimindeki artış en yüksek rakamlara ulaştı. Yıllık 55 milyar dolar enerji ve madene kaynak ayıran ülkemiz en önemli sorun olan yüksek enerji ithalatı ile karşı karşıyadır. Türkiye'nin enerji ve maden alanında dışa bağımlılığının önüne geçtik  ve çok boyutlu bir politika hayata geçirdik."

Albayrak: Enerji ve maden sektöründe dışa bağımlı değiliz

"YATIRIMLARA DEVAM EDECEĞİZ"

Her gün ısıtılan, Avrupa kömüründen vazgeçiyor, nükleeri kapatıyor. Aldırmadan yatırımlara devam edeceğiz."

İKİ BORU HATTI MÜZAKERE HALİNDE

Türkiye'nin bir yandan yerli ve yenilenebilir kaynaklarını değerlendirirken diğer yandan da bölgesindeki ülkelerle enerjide iş birliğine gittiğine dikkati çeken Albayrak, "Bugün ülkemizde 6 tane uluslararası boru hattı var, iki tanesi inşa halindedir. Biri seneye TANAP, diğeri bir sonraki sene Türk Akım ile 8'e çıkacaktır. İki tanesi de müzakere halindedir." ifadelerini kullandı.

Albayrak: Enerji ve maden sektöründe dışa bağımlı değiliz

"DOĞALGAZIN EN UCUZ OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE"

Albayrak, Türkiye'de konutlardaki doğalgaz fiyatlarının AB ülkelerindekilere kıyasla ucuz olduğunu ifade ederek, "Bugün Türkiye, Avrupa Birliği'nde konutta doğalgazda en ucuz ülkedir, en yakın rakibinden yüzde 20 daha ucuzdur. Bugün Türkiye sanayide doğal gazda en ucuz ülkedir, en yakın rakibinden yüzde 20-25 daha ucuzdur. Bugün Türkiye konutta elektrikte çok net söylüyorum en ucuz 2. ülkedir, Bulgaristan'dan sonra. Bugün Türkiye sanayide elektrikte en ucuz ülkedir, 1. sıradadır, yüzde 15 — 20'ye yakın en yakın İsveç ondan daha ucuzdur." diye konuştu.

YAZ SAATİ UYGULAMASI İLE TASARRUF SAĞLANDI

Yaz saati uygulamasına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Albayrak, batılı ülkelerde de benzer uygulamaların söz konusu olduğunu söyledi. Albayrak, "Bu uygulama ile 540 milyon ila 800 milyon liralık bir tasarruf sağladık. Almanya, Belçika, İspanya, İngiltere'de saat 08.20 ila 08.30'dan önce hava aydınlanmıyor" diye konuştu.