Aleksis Çipras: Türkiye'siz çözüm bulmak çok zor
ensonhaber.com

Aleksis Çipras: Türkiye'siz çözüm bulmak çok zor

AB üyesi 11 ülke ile 3 balkan ülkesini buluşturan Brüksel'deki zirveden yeni kararlar çıktı.

Plana göre, sığınmacıların geçiş güzergahlarına sene sonuna kadar toplamda 100 bin kişilik kamplar kurulacak. Kampların yarısı Yunanistan topraklarında olacak ve Birleşmiş Milletler de destek verecek.

SLOVENYA'DAN POLİS ÖNLEMİ

Son zamanlardaki sığınmacı akını ile baş etmekte zorlanan Slovenya’nın sınırına, 400 kişilik polis gücü gönderilecek. Sığınmacıların kayıt altına alınması için sınırlarda yeni birimler oluşturulacak. Mültecilerin, Avrupa Birliği içinde ülke ülke dolaşmasını engellemek için de tedbirler alınacak.

TÜRKİYE DAVET EDİLMEDİ

Bütün bu kararların alındığı toplantıya Türkiye davet edilmedi. Bu duruma tepki gösteren bazı liderler, sorunun çözümünde Türkiye'nin katkısının şart olduğunu vurguladı.

KRİTİK ORTAK TÜRKİYE DAVET EDİLMEDİ

Toplantı öncesi Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da bir basın açıklaması yaptı. Bugüne kadar bir çözüme ulaşamadıklarını, bunun sebebinin bazı ülkelerin sorumluluktan kaçması olduğunu belirterek, toplantının önemini vurgulayan Çipras, ''Ancak bu meselede kritik ortak Türkiye davet edilmiş değil. Bugünkü görüşme, sığınmacı koridor ülkeleri arasında olacak. Herkes biliyor ki koridorun sonunda bir giriş var. Eğer giriş ülkesi Türkiye ile anlaşmaya varamazsak bir çözüm bulmamız zor olacak'' dedi.