Alerjiye karşı savunmaya geçin

Alerjiye karşı savunmaya geçin

Bahar ayları alerji ataklarının en fazla olduğu aylar. Bulunduğunuz bölgenin bitki örtüsünü gezen arılar, size alerji yapan polen ve bitki tozlarına karşı koruyucu maddeler içeren bal üretiyorlar. Bu nedenle araştırmalara göre polenlerden korunmak için yaşadığınız yörenin balı tercih edilmeli. Polen ve bitki tozları sabah öğle arası havaya daha fazla yayılıyor. Bunlara biraz alerjiniz varsa ve dışarıda spor yapacaksanız öğleden sonrası daha uygun oluyor.
Büyüklerimizin yaptığı gibi kışın uzun süre kapalı kalan evimizde bahar temizliği yapmak gerekiyor, üstelik kışın alınan yağları yakmak için de egzersiz yerine geçebiliyor. Yastık ve yorganınızın 5 yıl kullanımdan sonra, ağırlığının 5 te 1' i akar, mayt, toz v.b. alerjenlerden oluşuyor. Bu da bahar temizliğinin önemini ispat ediyor.

YAŞASIN GÜNEŞ AÇTI

Güneş ışığına bağımlı D vitamini eksikliği, kas ve kemiklerde zayıflama, sinir sistemi bozukluğu, bağışıklık sisteminde önemli oranda zayıflamaya neden oluyor. Bu dönemde güneş ışığı hâlâ yatay geldiğinden D vitamini üretimi için yetersiz kalıyor. Yine de güneş eksikliğine bağlanan, kış aylarında gelişen mevsimsel depresyon, parlak gün ışığına çıkılan bahar aylarında hızla düzelebiliyor.

ORMANDA KOŞUN

Dış ortamlarda dolaşma ve egzersiz yapma şansımız artıyor, kışın hareketsizlik ve fazla beslenmeden aldığımız kiloları atmak için daha fazla kalori yakma fırsatını iyi değerlendirmek gerekiyor. Üstelik dışarıda, serin havada yapılan egzersizin, daha çok kalori yakmayı sağladığı gibi soğuğa dayanıklılığı arttırdığı biliniyor. Japonya'dan bir araştırmaya göre, ormanda 2 saatlik yürüyüş bağışıklık hücrelerinin kısa sürede artmasını, güçlenmesini sağlıyor. Bahar aylarında daha sık görülen soğuk algınlığı virüsleri, grip virüsleri kadar ağır hastalık yaratmıyor.

KARIN AĞRISI ARTAR

Bahar aylarında mide ülseri, reflü ve hazımsızlık şikayetleri bazı kişilerde artıyor. Buna değişen sebze ve meyvelere, sindirim sisteminin uyum sağlamakta zorlanmasının neden olduğu düşünülüyor. Fazla iştahla yeni gıdalara saldırmamak, azar azar tüketmek, kızartmadan yemek işe yarıyor.