Alevilerden Boğaziçi'nin adı Şah İsmail olsun talebi

tunceli

Aleviler, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na 12 maddeden oluşan talep listesi iletti. Tunceli, Elazığ ve Malatya Alevilerini temsil eden 9 Alevi dedesi tarafından Başbakan Davutoğlu’na sunulan raporda, "Haklarımız, hakimlerin, savcılarında siyasi iktidarların karar vermesi noktasından çok insanların yaradılışından kazanılmış haklarıdır" denildi.

"500 yıldan beri devam eden kırgınlığın giderilmesi" başlıklı talepte, yeni Boğaz köprüsüne Yavuz Sultan Selim adı verilmesi eğer ille verilecekse de Boğaziçi Köprüsü'nün isminin "Şah İsmail Hatayi" olması önerildi.

Davutoğlu’na sunulan 12 maddelik listede yer alan talepler şöyle:

ALEVİ BAKAN, VALİ OLMAMASI..

1- Aleviler ötekileştirilmesin. Türkiye’de Alevi bir bakanın, müsteşarın, valinin, genel müdürün olmaması, Alevilerin ötekileştirildiğini gösteren en dikkat çekici örnektir.

CEMEVLERİNİN STATÜSÜ

2- Cemevleri, Alevi inancının ibadet mekânlarıdır. Cemevlerinin inançsal statüsü tanınmalı, diğer ibadethanelerin yararlandıkları tüm haklardan yararlanmalı.

YENİ BİR ANAYASA

3- Aleviler, toplumun özgürlükçü gelişimi önünde engel olan mevcut Anayasa yerine, toplumun her kesiminin katıldığı ve temsil edildiği yeni bir Anayasa talep ediyor.

DİYANET

4- Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasal kurum olmaktan çıkartılmalı; özerk Din İşleri Kurumu haline getirilmeli, inanç gruplarının eşit temsiliyeti sağlanmalıdır. İnanç gruplarının oluşturacağı birimler, kendi inanç mensuplarına hizmet vermeli, bunun sağlanması için her inanç grubu, inanç bütçesinden pay almalı.

DİN DERSLERİ

5- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri zorunlu olmaktan çıkartılıp seçmeli hale gelmeli, velisinin talebi doğrultusunda çocuğa istediği din ve inançla ilgili eğitim verilmeli.

DERGAH VE TÜRBELER

6- Hacı Bektaşi Veli Dergâhı başta olmak üzere tüm Alevi- Bektaşi dergâh ve türbeleri, bu inanç mensuplarına devredilmeli.

AKADEMİK BİRİMLER KURULSUN

7- Alevi İslam inancı ortaöğretimden başlayarak öğretilmeli. Yükseköğretimde Alevi inancına yönelik inanç önderlerini yetiştiren akademik birimler kurulmalı.

ALEVİ KÖYLERİNE İMAM ATANMASIN

8- Alevi köylerine cami yaptırma girişimi ve imam atamaları durdurulmalı, atanan imamlar da geri çağrılmalı.

TARİH YENİDEN YAZILSIN

9- Milli tarih ve İslam tarihi, mezhepler üstü bir anlayışla doğru ve tarafsız olarak yeniden yazılmalı, başka inançları yok sayma düşüncesinden vazgeçilmeli.

BARAJ, YOL GİBİ HİZMETLERDE HASSAS OLUNSUN

10- Baraj, taş ocağı, yol ve benzeri kamu hizmetlerinde Aleviler için kutsal sayılan yerlerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterilmeli.

AŞURE GÜNÜ TATİLİ OLSUN

11- İnsanların maneviyatını yaşaması, günün inançsal ritüellerini yerine getirmesi için aşure günü tatil ilan edilmeli.

BOĞAZİÇİ YERİNE ŞAH İSMAİL KÖPRÜSÜ

12- Gerek Yavuz Sultan Selim, gerekse Şah İsmail Hatayi Türk ve İslam tarihinin iki önemli, iki büyük şahsiyetidir. Geçmişte yaşanılan olumsuzluklara taraf olmaktan kaçınılmalı ve bu olaylardan ders çıkarılmalı. İstanbul Boğazı’na yapılan bir köprüye Yavuz Sultan Selim ismi veriliyorsa, Boğaziçi Köprüsü’nün adı da Şah İsmail Hatayi olarak değiştirilmeli. İki kardeşlik ve barış köprüsü ile bu anlamsız kırgınlık giderilmeli.